Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σαρηγιάννης: Πάνω από 4 βαθμούς θα αυξηθεί η θερμοκρασία στην Κ. Μακεδονία

Την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πριν αυτή εκδηλωθεί με αύξηση της θερμοκρασίας έως και 4,3 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή, μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος  ΠΚΜ Κώστας Γιουτίκας στο σταθμό ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, με τη δημιουργία ενός σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή επιχειρεί να προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, ένα «πολυεργαλείο» ώστε τα έργα που σχεδιάζονται να αντιμετωπίζουν ή να μετριάζουν τις επιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής χημικών μηχανικών και διευθυντής του εργαστηρίου περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, επισημαίνει ότι τα σενάρια σχετικά με την κλιματική αλλαγή που «έτρεξαν» οι επιστήμονες φανερώνουν ότι υπάρχει πολύ σημαντική πίεση στην Κεντρική Μακεδονία, με μέση αύξηση ακόμη και 4 βαθμών Κελσίου «κάτι που δείχνει ότι απαιτούνται προληπτικά μέτρα».

«Να θωρακιστούν ενεργειακά τα ξενοδοχεία για να χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για ψύξη», τόνισε ο ίδιος.

Όπως, μάλιστα, πρόσθεσε ο καθηγητής «ως πανεπιστήμιο και σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας από την εταιρία συμβούλων που δούλεψε μαζί μας, δώσαμε μια σύνθεση προτάσεων για προληπτικά μέτρα», προκειμένου η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να ενσωματώνεται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, ακόμη και σε δράσεις μη περιβαλλοντικές όπως π.χ. ο τουρισμός.

Για τον τελευταίο, ο κ. Γιουτίκας υπογράμμισε: «Στον τουρισμό, λόγω αύξησης θερμοκρασίας μπορεί να έχουμε επιμήκυνση τουριστικής διάρκειας, αλλά θα έχουμε και έντονες θερμοκρασίες ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες  του Καλοκαιριού. Επομένως τα ξενοδοχεία θα πρέπει να θωρακιστούν για να χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για τη ψύξη».

Σκοπός η συνεργασία όλων των φορέων

«Το επόμενο βήμα για να είμαστε αποτελεσματικοί, είναι η συνεργασία όλων των φορέων» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι το εν λόγω «πολυεργαλείο» αφορά τόσο τις περιφερειακές, όσο και τις τοπικές αρχές, με στόχο να γίνουν έργα που θα είναι σε θέση να μετριάσουν ή και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις (λ.χ.  γεωθερμία στη Μήλο πριν αρκετά χρόνια όπου υπήρξε προσπάθεια να ληφθούν  μέτρα με πολύ θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά δεν έτυχαν κοινωνικής αποδοχής), «εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία βαδίζουμε χέρι-χέρι με την κοινωνία, τους πολιτικούς φορείς και την Περιφέρεια και γι’ αυτό, αν και το σχέδιο φαίνεται μακροπρόθεσμο, θα το φέρουμε σε πέρας», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Tags
Back to top button