Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σαλμονέλα: Αύξηση κρουσμάτων -Τι πρέπει να ξέρετε και τι μας προειδοποιούν οι ειδικοί

Κατά 3% έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σαλμονέλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2014. υπάρχει μια «ανησυχητική» αναστροφή της τάσης μείωσης που παρατηρούνταν εδώ και μια δεκαετία, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ, αρμόδιοι για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.

Το βακτήριο της σαλμονέλας ήταν το 2016 η πιο κοινή αιτία ασθένειας προερχόμενης από τα τρόφιμα, καθώς εξηγούσε το 22,3% των κρουσμάτων, σε σύγκριση με 11,5% το 2015, αναφέρουν σε έκθεσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Το 2016 αναφέρθηκαν στην ΕΕ 94.530 ανθρώπινα κρούσματα σαλμονέλωσης, προστίθεται στην έκθεση. 

Η salmonella enteritidis, η συνηθέστερη μορφή της νόσου που συνδέεται κυρίως με την κατανάλωση αυγών και πουλερικών, αποτέλεσε το 59% των κρουσμάτων μέσα στην ΕΕ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η αύξηση που φάνηκε από τα δεδομένα μας είναι ανησυχητική και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», λέει ο επικεφαλής των επιστημόνων του ECDC Μάικ Κάτσπολ.

Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό, στομαχικούς πόνους και εμετό. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μία έως τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Σοβαρότερα κρούσματα μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο. Το 2016 συνολικά 1.766 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σαλμονέλα και σημειώθηκαν 10 θάνατοι από σαλμονέλα.

Στην έκθεση των ECDC και EFSA, η οποία αφορά τις εκδηλώσεις ασθενειών που οφείλονται στα τρόφιμα μέσα στην ΕΕ, αναφέρεται πως οι συνολικοί αριθμοί είναι μάλλον σταθεροί, με 4.786 επιδημίες οφειλόμενες σε τρόφιμα κατά το 2016, σε σύγκριση με 4.362 το 2015.

Το καμπυλοβακτήριο, το οποίο υπάρχει στο κρέας του κοτόπουλου, προκάλεσε μεγάλο αριθμό λοιμώξεων, αν και η θνησιμότητα ήταν χαμηλή, αναφέρεται στην έκθεση.

Μολύνσεις από το μικρόβιο της λιστερίας, που είναι γενικά σοβαρότερες, οδήγησαν στο νοσοκομείο το 97% των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν. Η λιστερίωση σκότωσε πέρυσι στην ΕΕ 247 ανθρώπους.

Tags
Back to top button