Τον Σεπτέμβριο του 1943 οι Γερμανοί μπαίνουν στη Λάρισα.
Με την είσοδο των Γερμανών οι αρχές χαρίζουν στον Γερμανό διοικητή ένα περίτεχνο γυναικείο άγαλμα του 4ου π.χ. αιώνα.
«Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Λάρισας και είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο και να διεκδικήσουμε να επιστρέψουν στη Λάρισα και τη Θεσσαλία οι αρχαιότητες που έκλεψαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής » δηλώνει σε παρέμβαση του ο Σάκης Παιδής
Στις 23 Οκτώβριου του 1944 οι Γερμανοί υποχωρούν από τη Λάρισα αδειάζουν το Αρχαιολογικό Μουσείο , ανατινάζουν τον σταθμό, τη γέφυρα του Πηνειού και φεύγουν .
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές και γραπτές μαρτυρίες , από τη Λάρισα κλάπηκαν το αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς ύψους 70 εκατοστών που απαίτησε ο Γερμανός διοικητής Κόλλερ, αρκετά και σημαντικά ευρήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας , ένα σπάνιο βιβλίο που εικάζεται ότι είναι η βίβλος του Γουτεμβέργιου και κλάπηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, μαζί με μια τεράστια συλλογή αρχαίων, ρωμαϊκών και βυζαντινών νομισμάτων, όλο το υλικό της Εβραϊκής Βιβλιοθήκης που κατέστρεψαν οι Γερμανοί αφού προηγουμένως πήραν ανεκτίμητης αξίας πάπυρους, χάρτες, βιβλία και εγκυκλοπαίδειες, ενώ τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν ή Εβραϊκή συναγωγή και το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης .
Αποκαλύφθηκε σε δημοπρασία! Μοναδικό χειρόγραφο στρατιώτη που δραπέτευσε από τους Ναζί
Δεν ήταν όμως μόνο η λεηλασία στη πόλη της Λάρισας καθώς σε όλη τη Θεσσαλία αφού υπάρχουν αναφορές για κλοπές και λεηλασίες, και σε άλλες περιοχές (Ελασσόνα, Πύθιο, Λιβάδι, Τσαρίτσανη, Κρανέα, Σπαρμός , , Τέμπη, Βόλος, Νέα Αγχίαλος, Βελεστίνο, Πορταριά, Μηλιές, Σκιάθος, Μετέωρα, Καλαμπάκα, Ι.Μ. Δούσικου, Χασιά-Συκιά, Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας, Ι.Μ. Θεοτόκου Οιχαλίας Νεοχωρίου, Τρίκκαλα, Καστανιά, Χρυσομηλιά) .
Το τρομερό είναι ότι οι Γερμανοί δεν πραγματοποίησαν μόνο λεηλασίες σε ήδη υπάρχουσες ανασκαφές και μουσεία αλλά προέβησαν και σε δικές τους ερασιτεχνικές και παράνομες ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα, αλλά οι μεγαλύτερες έλαβαν χώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Πριν 6 χρόνια το 2018 , τα ευρήματα της γερμανικής ανασκαφής τον Νοέμβριο του 1941 στη νεολιθική μαγούλα Βισβίκη στη Θεσσαλία επέστρεψαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για πήλινα αγγεία, εργαλεία, καθώς και ζωγραφικές αναπαραστάσεις τα οποία και παρουσιάστηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών .
Ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνουν και για τις άλλες καταγεγραμμένες λεηλασίες των αρχαιοτήτων μας .
«Πρέπει επιτέλους να διεκδικήσουμε τον κλεμμένο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας που παράνομα κατέχουν άλλοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Ναζί κατακτητές » τονίζει ο Σάκης Παιδής .