Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ρύζι: Με 150 γρ. την ημέρα δεν θα παχύνετε ποτέ!

Ένας μύθος διατροφικός φαίνεται πως καταρρίπτεται, αφού πολλοι ήθελαν έως τώρα το ρύζι εχθρό της απώλειας βάρους. Όπως φαίνεται όμως τα 150γρ. ρυζιού την ημέρα, βοηθάνε στο να χάσουμε κιλά!

Η κατανάλωση ρυζιού φαίνεται να προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους, μέσω των φυτικών ινών, και των λοιπών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα δημητριακά.

Tα ποσοστά της παχυσαρκίας είναι σημαντικά χαμηλότερα στις χώρες που παρατηρείται υψηλή κατανάλωση ρυζιού (κατά μέσο όρο 150g/ημέρα/άτομο), ενώ στις χώρες με χαμηλή κατανάλωση ρυζιού (καρά μέσο όρο 14g/ημέρα/άτομο) καταγράφονται υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, υποστηρίζουν ερευνητές βάσει μελέτης που παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (28 Απριλίου – 1 Μαΐου) στη Γλασκόβη.

Πρόκειται για διεθνή μελέτη που συμπεριέλαβε 136 χώρες και συνεκτίμησε και άλλες μεταβλητές, όπως τη συνολική θερμιδική κατανάλωση, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, το εθνικό εγχώριο ακαθάριστο προϊόν και τις δαπάνες υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Tomoko Imai από το Κολέγιο Φιλελευθέρων Τεχνών του Κιότο στην Ιαπωνία, υποστηρίζουν ότι με μια μέτρια αύξηση της μέσης κατανάλωσης ρυζιού (50g/ημέρα/άτομο – το αντίστοιχο δηλαδή ενός τετάρτου του φλιτζανιού) θα μπορούσε να μειωθεί η παγκόσμια συχνότητα της παχυσαρκίας κατά 1%, δηλαδή από 650 εκατομμύρια ενήλικες (18 ετών και άνω) σε 643,5 εκατομμύρια.

Αν και είναι γνωστό ότι τα άτομα που τρώνε πολλές φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και χοληστερόλης, καθώς και μη μεταδιδόμενων παθήσεων, η σχέση της παχυσαρκίας με το ρύζι δεν είναι ξεκάθαρη.

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος, οι ερευνητές εξέτασαν όλα τα προϊόντα ρυζιού, την σχετική ατομική ημερήσια κατανάλωση και την ενεργειακή πρόσληψη στην διατροφή 136 χωρών με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο, βάσει δεδομένων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση προέκυψε ότι, η συνολική θερμιδική κατανάλωση, τα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών, το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν, η μόρφωση και οι δαπάνες υγείας ήταν σημαντικά χαμηλότερα στις χώρες με υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ρυζιού, όπως το Μπαγκλαντές (1ο με 473 g/ημέρα/άτομο), το Λάος (2ο, με 443 g), την Καμπότζη (3η με 438 g), το Βιετνάμ (4ο με 398 g) και την Ινδονησία (5η με 361 g), συγκριτικά με χώρες με χαμηλότερη κατανάλωση, όπως η Γαλλία (99η με 15 g/ημέρα/άτομο), το Ηνωμένο Βασίλειο (89ο με 19 g), τις ΗΠΑ (87ες με 19 g), την Ισπανία (81η με 22 g), τον Καναδά (77ο με 24 g) και την Αυστραλία (67η με 32 g).

«Η κατανάλωση ρυζιού φαίνεται να προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους, μέσω των φυτικών ινών, και των λοιπών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα δημητριακά, καθώς αυξάνεται το αίσθημα της πληρότητας και προλαμβάνεται η υπερφαγία.

Το ρύζι είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και έχει σχετικά χαμηλό μεταγευματικό επίπεδο γλυκόζης αίματος που καταστέλλει την έκκριση ινσουλίνης.

Ωστόσο, υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα που υπερκαταναλώνουν ρύζι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη. Επομένως, η σωστή ποσότητα ρυζιού προλαμβάνει την παχυσαρκία», υπογράμμισε ο Δρ. Imai.

Tags
Back to top button