Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Αστακός" το αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα "Zaha" των Τούρκων Πεζοναυτών - Ο πιθανός τρόπος ενεργείας και η αντιμετώπισή τους

Το αμφίβιο θωρακισμένο όχημα μάχης Zaha της FNSS θα παρουσιαστεί με 2 νέα συστήματα από την οικογένεια Caka της εταιρείας στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη, IDEF 2025, ενισχύοντας την προοπτική εξαγωγής του οχήματος, σύμφωνα με, το οποίο επσιημαίνει:

Οπλισμένο σαν "αστακός" το  τουρκικό αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα  Zaha

Το αμφίβιο θωρακισμένο όχημα μάχης έχει την δυνατότητα για ταχεία και ασφαλή ανάπτυξη στρατευμάτων με υψηλή κινητικότητα, ιδιαίτερα σε νησιωτικό περιβάλλον ή κατά μήκος δύσκολα προσβάσιμων παράκτιων περιοχών.

Η εταιρεία παρέδωσε τα τηλεχειριζόμενα συστήματα πυργίσκων CAKA, τα οποία περιλαμβάνουν πολυβόλα 12,7 χιλιοστών και εκτοξευτές χειροβομβίδων 40 χιλιοστών, στο Τουρκικό Ναυτικό το 2023.

Στη συνέχεια, η FNSS μετέτρεψε την οικογένεια CAKA σε μια σειρά προϊόντων.

Το CAKA 30/AT-O, ένα νέο μέλος της οικογένειας, θα παρουσιαστεί μαζί με το όχημα Zaha στην Κωνσταντινούπολη.

Η νέα προσθήκη είναι εξοπλισμένη με ένα εγχώριο αυτόματο πυροβόλο Canik Venom LR 30 χιλιοστών, καθώς και δύο αντιαρματικούς πυραύλους Roketsan OMTAS.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί και η διαμόρφωση CAKA AT-K της FNSS -- η έκδοση του πυργίσκου είναι εξοπλισμένη με ένα εγχώριο πολυβόλο CANIK M2 QCB 12,7 χιλιοστών και δύο αντιαρματικά πυραυλικά σύστημα μικρής εμβέλειας της Roketsan," Karaok".

Ο αρθρωτός σχεδιασμός της CAKA

Τα δύο μέλη της CAKA διαθέτουν ελαφρύ σχεδιασμό και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε τροχοφόρα ερπυστριοφόρα οχήματα εδάφους, ενισχυμένα και μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας, σκάφη ακτοφυλακής και σκάφη εφόδου.

Ο Serkan Balbay, διευθυντής Vetronics και συστημάτων όπλων στην FNSS, δήλωσε στο Anadolu ότι το έργο Zaha ανατέθηκε το 2017 και το όχημα ενισχύει το Τουρκικό Ναυτικό.

«Το διπλό σύστημα όπλων της Zaha είναι ιδιαίτερα ικανό να καλύψει τις ανάγκες του Τουρκικού Ναυτικού», είπε. «Το αντιαρματικό οπλικό σύστημα Caka AT που θα παρουσιάσουμε μπορεί να μεταφέρει δύο αντιαρματικούς πυραύλους μαζί με ένα εγχώριο πυροβόλο 30 χιλιοστών με σύστημα καθοδήγησης πυραύλων, παρέχοντας στις ναυτικές μας δυνάμεις ανώτερες δυνατότητες».

«Με την αποκάλυψη αυτού του οπλικού συστήματος, η ευκαιρία εξαγωγής του Zaha ενισχύεται, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε. «Ελπίζουμε να δούμε το Zaha στα αποθέματα ξένων δυνάμεων στο εγγύς μέλλον».

Στη θάλασσα το ZAHA επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην ξηρά επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα.

Το όχημα μεταφοράς προσωπικού θα μπορεί να μεταφέρει τριμελές πλήρωμα οδηγός-αρχηγός πληρώματος-πυροβολητής και ομάδα 18 στρατιωτών.

Απειλή για τα νησιά μας

Mε την ολοκλήρωση παράδοσης των  ZAHA στους Τούρκους Πεζοναύτες , η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τους στα νησιά μας.

Το παραπάνω συνιστά πολύ μεγάλη απειλή για τα νησιά μας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα για εκείνα τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια, αφού πλέον τα ZAHA έμφορτα με πεζοναύτες θα μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά και χωρίς να επιβιβαστούν σε αρματαγωγό ή στο αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων "Anadolu", να ενεργήσουν για κατάληψη σε ένα ή και περισσότερα από τα μικρονήσια μας, ή ακόμη και σε κύρια νήσο.

Είναι επίσης γνωστό ότι την τελευταία διετία η FMSS εργάζεται σε δύο προγράμματα αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων, αυτό της παράδοσης των 27 ZAHA που αντιστοιχεί στην δυνατότητα μεταφοράς-απόβασης ενός (1) Τάγματος Πεζοναυτών σε μια διαδρομή και εκείνου του εκσυγχρονισμού των 52 GZPT τα οποία θα αποκτήσουν μεταξύ άλλων αμφίβιες ικανότητες που αντιστοιχεί στην δυνατότητα μεταφοράς-απόβασης δύο (2)Ταγμάτων Πεζοναυτών σε μια διαδρομή.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τα πολυάριθμα τουρκικά UAV, την μεγάλη μεταφορική ικανότητα της τουρκικής αεροπορίας στρατού, τα επιθετικά ελικόπτερα, τις 17 Ταξιαρχίες καταδρομών που διαθέτει, καθώς και τα πολλά συστήματα πυροβολικού και ΠΕΠ της Τουρκίας, η απειλή μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο για τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Διαπιστώνουμε τόσο από την τουρκική εν ειρήνη διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και γενικότερα από τα οπλικά συστήματα που η Τουρκία διαρκώς εντάσσει στο οπλοστάσιό της, ότι προσπαθεί να μειώσει το χρόνο προσέγγισης είτε του Έβρου ή των νησιών μας, σε μια γενικευμένη προσπάθεια αποστέρησης χρόνου αντίδρασης από τα φίλια τμήματα και επίτευξης αιφνιδιασμού.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά τα παραπάνω προκειμένου να πάρει γρήγορες και σωστές αποφάσεις, αφενός ενίσχυσης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων στα νησιά μας, αφετέρου σε έλεγχο αξιοπιστίας των υπαρχόντων μέσων στην αντιμετώπιση της νέας απειλής.

Οπωσδήποτε η απόκτηση και ενίσχυση των υπαρχόντων συστημάτων εγκαίρου προειδοποιήσεως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς επίσης και η εξέταση αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων μέσων.

Για παράδειγμα οι γνωστοί θαλάσσιοι "φραγμοί πυροβολικού" θα είναι αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των ZAHA καταστρέφοντας τα ή προξενώντας απώλειες στο προσωπικό αυτών ή αυτά θα περάσουν αλώβητα;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για απόκτηση οπλισμένων UAV όχι μόνο εναέριων, αλλά και θαλάσσιων και χερσαίων σε μεγάλους αριθμούς;

Αυτά και πολλά άλλα ανάλογα ερωτήματα θα πρέπει να απασχολήσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα σύντομα.

 

 

Tags
Back to top button