Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πώς το λίπος στη διατροφή επηρεάζει το συκώτι μας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Investigation, εξετάζει την επίδραση της κατανάλωσης γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στη λειτουργία του ήπατος.


Για τους σκοπούς της μελέτης, ζητήθηκε από 14 υγιείς άνδρες, φυσιολογικού σωματικού βάρους, να καταναλώσουν ποσότητα φοινικέλαιου, που αντιστοιχούσε σε κατανάλωση ενός πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά γεύματος, όπως μια πίτσα με οκτώ κομμάτια ή ένα μπέργκερ με τυρί και τηγανιτές πατάτες. Στη συνέχεια, προσδιορίστηκαν μεταβολικοί δείκτες που σχετίζονται με τη λειτουργία του ήπατος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η κατανάλωση φοινικέλαιου φάνηκε να προκαλεί ένα σύνολο δυσμενών μεταβολών, όπως μείωση της ινσουλινοευαισθησίας, αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και υψηλότερη έκκριση γλυκαγόνης, ορμόνης που αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών προκαλεί άμεση αύξηση της εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ και της ινσουλινοαντίστασης, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση λιπώδους διήθησης του ήπατος.

Κλείνοντας, αναφέρουν πως επόμενος στόχος τους είναι να εξετάσουν την παραπάνω σχέση και σε γυναίκες καθώς και να διερευνήσουν κατά πόσο διαφοροποιούνται οι μεταβολικοί δείκτες μετά από κατανάλωση άλλων μακροθρεπτικών συστατικών, όπως τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες.


Πηγή:  neadiatrofis.gr

Tags
Back to top button