Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ψήνετε στα κάρβουνα; Ποια λάθη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας

Αν ανήκετε στα άτομα που δηλώνουν λάτρεις του μπάρμπεκιου, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να κάνετε τουλάχιστον ένα πολύ σοβαρό λάθος υγιεινής, που εγκυμονεί τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.


Αυτό προέκυψε από μία δημοσκόπηση της Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, στην οποία συμμετείχαν 2.030 ενήλικες, με το 21% να παραδέχεται ότι έχει αρρωστήσει έπειτα από την κατανάλωση τροφίμων που έψησαν στα κάρβουνα.

Την ίδια ώρα, το 30% δήλωσε ότι καταναλώνει το κρέας μόλις δει ότι ψήθηκε εξωτερικά χωρίς να ελέγχει το εσωτερικό του, το 20% δήλωσε ότι δεν βάζει τα ψημένα κρέατα σε διαφορετικό πιάτο απ’ ό,τι τα ωμά, ενώ το 50% παραδέχτηκε ότι με το ίδιο πιρούνι που γυρίζει το ωμό κρέας, τρώει και το ψημένο.

Όπως επισημαίνεται από την FSA, οι τακτικές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το καμπυλοβακτήριο, ενώ, ακόμα κι αν το κρέας είναι εξωτερικά κάρβουνο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του είναι ψημένο.

Συνεπώς η FSA συστήνει να προμαγειρεύονται τα κρέατα πριν ψηθούν στα κάρβουνα και παράλληλα υπενθυμίζει:


– Για να είναι ψημένο το εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι λευκό εσωτερικά και δεν πρέπει να έχει χυμούς.

– Το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα.

– Το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να πλένεται διότι διασπείρει μικρόβια.

«Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί αληθινό κίνδυνο με το μπάρμπεκιου και γι’ αυτό υπενθυμίζουμε στον κόσμο πως πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύει τον εαυτό του και τους ανθρώπους του», δήλωσε η διευθύντρια της FSA δρ Κάθριν Μπράουν.

Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.

Tags
Back to top button