Αναστάτωση σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου έχει προκαλέσει αλλαγή σε άρθρο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το YouTube, θα έχουν το δικαίωμα να απομακρύνουν δημοσιεύσεις των χρηστών τους που πιθανόν παραβιάζουν νομοθεσίες, όπως αυτή περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv.com, 7 ευρωβουλευτές έχουν προτείνει τη συνολική κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου.
Στο δημοσίευμά της η Euractiv αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 13, οι πλατφόρμες όπως το YouTube θα πρέπει να «εμποδίζουν στις υπηρεσίες τους τη διάθεση έργων ή άλλου είδους περιεχομένου που αναρτώνται από χρήστες» τα οποία υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Ορισμένες εταιρείες και εκπρόσωποι του κλάδου της δημιουργικής βιομηχανίας έχουν καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να χρησιμοποιούν λογισμικό που θα αναγνωρίζει αυτόματα το περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Το YouTube χρησιμοποιεί ένα τέτοιου είδους λογισμικό με την ονομασία contentid.
Η επιτροπή έχει ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις στο YouTube, το Spotify και το Netflix ώστε αυτά να συμμορφωθούν με το νομοσχέδιο περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Στις 11 Ιουλίου του περασμένου έτους, δύο οργανισμοί που εκπροσωπούν την κινηματογραφική και μουσική βιομηχανία είχαν στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας να παρθούν αυστηρότερα μέτρα κατά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και «εκμεταλλεύονται τους καλλιτέχνες».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ