Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πρωτεΐνες: Ποιοι πρέπει να τις καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό δομικό υλικό για την αποκατάσταση και την αύξηση των μυών μετά από επίπονη άσκηση.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη η χρήση πρωτεΐνης ακόμη και σε σκόνη στο φαγητό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τη μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Αυτό σημαίνει το μεγαλύτερο ποσοστό των προσλαμβανομένων θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνες και όχι να προσθέτει κάποιος επιπλέον πρωτεΐνη στο φαγητό του.

Όσοι είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους
Η πρόσληψη θερμίδων μέσω τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους, λόγω της αίσθησης κορεσμού που δημιουργούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τις πρωτεΐνες, αφήνοντας μια αίσθηση πληρότητας. Επιπλέον, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιθυμία για φαγητό όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τα όσπρια είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή πρωτεϊνών, ενώ, σύμφωνα με μελέτη του 2014, η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας φασόλια, ρεβίθια, φακές ή μπιζέλια αυξάνει την πληρότητα και μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Όσοι θέλουν να «χτίσουν» το σώμα τους
Μετά από έντονη άσκηση, το σώμα βρίσκεται σε καταβολισμό (δηλαδή του λείπουν πρωτεΐνες και τις βρίσκει διασπώντας του μυς). Χωρίς αμινοξέα (από τροφή ή συμπληρώματα) ο οργανισμός αρχίζει να διασπά μυϊκές πρωτεΐνες για να σχηματίσει τα αμινοξέα που του χρειάζονται για τις πιο ζωτικές από τις λειτουργίες του (ένζυμα, ορμόνες, αντισώματα). Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει έλλειμμα πρωτεϊνών στο σώμα.

Όσοι ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή
Αν κάνετε μια διατροφή βασισμένη στο ψωμί, στα ζυμαρικά και στα ανθυγιεινά σνακ, είναι σκόπιμο να στραφείτε σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που θα πάρετε από τα ασπράδια των αυγών, τα ψάρια και το άπαχο κρέας. Εάν παίρνετε περισσότερες θερμίδες από πρωτεΐνες, παίρνετε αυτόματα λιγότερες από τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Έρευνα που έγινε σε ανθρώπους που αντικατέστησαν υδατάνθρακες με καλή πρωτεΐνη (ή καλά λιπαρά) διαπίστωσε μείωση της αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL).

Όσοι βρίσκονται στη μέση ηλικία
Η απώλεια μυϊκού ιστού είναι αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ωστόσο, μπορεί να αντισταθμίσει τη σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας. Μελέτη του 2015 σε ενήλικες ηλικίας 52 έως 75, οι οποίοι διπλασίασαν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση έδειξε ότι ήταν πιο αποδοτικοί στο «χτίσιμο» αλλά και στη διατήρηση των μυών μετά από μόλις 4 ημέρες.
Λόγω υψηλής χοληστερόλης ή άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας πρέπει να προσλαμβάνουν πρωτεΐνες όχι από ζωικές πηγές, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, προϊόντα πλούσια σε κορεσμένα λίπη, αλλά από φυτικές, όπως φασόλια, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ψάρια. 

Tags
Back to top button