Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Lifestyle

Προειδοποιούν οι ειδικοί για την σειρά Squid Game: Γιατί είναι απαγορευτική για τα παιδιά έως 18 ετών

Η σειρά του Netflix Squid Game (Παιχνίδι του Καλαμαριού) έχει γίνει viral τις τελευταίες ημέρες, παρόλα αυτά οι επιστήμονες προειδοποιούν πως μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τα παιδιά. 

Η Χριστίνα Μπογιατζή, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, λογοπαθολόγος και Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η παρακολούθηση της δημοφιλούς σειράς Squid Game είναι απαγορευτική για άτομα έως 18 ετών:

«1.  Η βία είναι αποκρουστική. Τα παιδιά ίσως να βλέπουν εφιάλτες.

2. Συγχέονται επίτηδες η ευφάνταστη παιδικότητα με το θάνατο, τα παιδιά θα νομίζουν πως αυτά μοιάζουν ακίνδυνα.

3. Παρουσιάζονται παιδικά παιχνίδια δρόμου που κάποτε παίζαμε με παρέες μαζί με κατάληξη θανάτου, σκληρότητας και απάνθρωπης βίας. Τα παιδιά θα νιώσουν τραυματισμένα, αν όχι, τότε έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα με τα παιδιά μας.

4. Εμφανίζεται η επιλογή ζωής ως επιλογή στα χέρια λίγων, κακών. Τα παιδιά θα απαξιώσουν σύστημα αξιών, αγάπης και ζωής. Θα έχουν μία μηδενιστική θεώρηση ζωής.

5. Στο τέλος, ακούγεται ότι “Όλα έγιναν για διασκέδαση” πράγμα πολύ παραπλανητικό καθώς επιτρέπει στην έννοια της διασκέδασης να γίνει αιτία για οποιαδήποτε κακοποίηση. Τα παιδιά που κάνουν ήδη bullying στα σχολεία θα σκεφτούν άλλον έναν λόγο να συνεχίσουν. Ήτοι, τη διασκέδαση.

6. Προφανής και απροκάλυπτη ΠΑΝΤΕΛΗΣ έλλειψη ενσυναίσθησης σε όλα τα επεισόδια δίνει το μήνυμα υπεροχής και ναρκισσισμού. Τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τόσο σκοτάδι απλά και μόνο για να δουν ποιος θα νικήσει τα χρήματα στο τέλος.

7. Το δίδαγμα της ματαιότητας των χρημάτων είναι ΠΟΛΥ δυσανάλογο προς όλο το αίμα και τον πόνο που βιώνουν τα 456 μέλη του -υποτιθέμενου- παιχνιδιού. Δεν θα διδάξεις στο παιδί σου τη ματαιότητα των χρημάτων σκοτώνοντας 450 άτομα, μία επίσκεψη σε άρρωστο ή άστεγο αρκεί.

8. Είναι απόλυτη η εξαπάτηση προσώπων, δεσμών και σχέσεων με σκοπό την επιβίωση του ενός. Αυτό είναι δεδομένο για την ανθρώπινη φύση όμως ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να το μεταβολίσουν πριν την ενηλικίωση τους (ίσως ποτέ) καθώς είναι ένα ορόσημο αυτοσυνειδητότητας για όσους έχουν αναμετρηθεί διαχρονικά με το εγώ τους, πνευματικά, ψυχικά και σωματικά, συνεπώς ΟΧΙ για παιδιά.

9. Καταδεικνεύει την δύναμη της μάζας εις βάρος του ενός, πράγμα αληθινό όμως ΑΚΟΜΑ δύσπεπτο και σκοτεινό για ένα παιδί γιατί αν από μικρά πιστέψουν πως η μάζα είναι δυνατότερη τότε ή θα παραιτηθούν από τον εαυτό τους ή θα τον ντύσουν ως μάζα για να επιβιώσουν από το φόβο τους.

10. Το δίδαγμα για την ματαιότητα των χρημάτων και την τελική καταστολή και θλίψη του νικητή του υποτιθέμενου παιχνιδιού γίνεται ΠΟΛΥ αργά, για λίγες στιγμές, πράγμα που δεν μπορεί να αναιρέσει όλα τα προηγούμενα μηνύματα σκληρότητας, μηδενισμού και ναρκισσισμού των λίγων.

11.Η χρήση μάσκας των λίγων περνάει το μήνυμα πως αυτός που κρύβεται είναι σίγουρα πιο ασφαλής από εκείνον που εκτίθεται και απειλείται η ζωή του. Τα παιδιά θα νομίζουν πως η μάσκα στη ζωή είναι διαβατήριο ενώ είναι φυλακή και όπλο.

12.Στο τέλος, η εξιλέωση του -υποτιθέμενου-νικητή, είναι πολύ μικρή σε σχέση με όλο την απώλεια ζωής. Τα παιδιά θα ταυτιστούν μαζί του και θα νομίζουν πως στο τέλος “Όλα θα πάνε καλά”. Ο νικητής θα έχει άπειρα ψυχολογικά προβλήματα, συμπτώματα μετα τραυματικού στρες, κατάθλιψη, ψυχαναγκασμούς και φυσικά δεν θα εμπιστευθεί ποτέ ανθρώπους. Το τέλος είναι τέλος ζωής και θα έπρεπε να τον δείχνει να αυτοκτονεί, όχι να θυμώνει απλά με τους ιθύνοντες του παιχνιδιού. Ο θάνατος απαιτεί σοβαρότητα για να μεταβολιστεί από την ανθρώπινη ψυχή και δεν χωράει με παιχνιώδη τρόπο σε κανενός την παιδική ψυχή.

ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ. ΑΝ ΣΚΟΤΩΘΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ;»

Tags
Back to top button