Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόσους υδατάνθρακες χρειάζεσαι την ημέρα;

Ένα μικρό τεστ θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερα για την κατάσταση σου.

Αχ αυτοί οι υδατάνθρακες όλο μας ταλαιπωρούν. Ο ένας διατροφολόγος τους αποκλείει τελείως από τη διατροφή μας, ο άλλος λέει να τους περιορίσουμε και ο τρίτος μας δίνει το ελεύθερο να τρώμε όσους θέλουμε. Τελικά ποια είναι η ιδανική ποσότητα “καλών” υδατανθράκων που θα πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα;

Την απάντηση στο πολυπόθητο αυτό ερώτημα δίνει ο γενετιστής Σαρόμ Μοαλέμ, του οποίου η θεωρία στηρίζεται στο ότι ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται με διαφορετικό ρυθμό το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Τους ρυθμούς επεξεργασίας τους διαχωρίζει σε πλήρη, μέτριο και περιορισμένο. Το πού ανήκει ο καθένας εξαρτάται από τον διαθέσιμο αριθμό αντιγράφων ενός γονιδίου που παράγει την πρωτεΐνη αμυλάση.

Για να μάθεις σε ποια κατηγορία ανήκεις, θα χρειαστείς ένα κράκερ ή μια ρυζογκοφρέτα, ένα χρονόμετρο και πέντε λεπτά από το χρόνο σου για να ολοκληρώσεις το παρακάτω τεστ. Δάγκωσε μια μπουκιά από το κρακεράκι και θέσε σε λειτουργία το χρονόμετρο. Ξεκίνησε να μασάς, προσέχοντας παράλληλα εάν αλλάζει η γεύση της τροφής. Μόλις αισθανθείς κάτι τέτοιο, σταμάτησε το χρονόμετρο και σημείωσε την ένδειξη. Επαναλάβετε το τεστ μία ακόμη φορά και υπολογίστε τον μέσο όρο των δύο ενδείξεων.

0-14 δευτερόλεπτα: Πλήρης τύπος
Ανήκεις στους τυχερούς, αφού ο οργανισμός σου είναι γενετικά προκαθορισμένος ώστε να διασπά γρήγορα και αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες, γεγονός που σου δίνει το ελεύθερο να καλύπτεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε υδατάνθρακες σε ποσοστό έως και 50% . Το υπόλοιπο 20% πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες και το 30% από λιπαρά.

15-20 δευτερόλεπτα: Μέτριος τύπος
Το ποσοστό υδατανθράκων των γευμάτων σου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35%, ενώ γύρω στο 30-35% θα πρέπει να κυμαίνονται και τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες.

30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο: Περιορισμένος τύπος
Δυστυχώς, ο δικός σου οργανισμός επεξεργάζεται με μεγάλη δυσκολία το συγκεκριμένο συστατικό και γι’ αυτό θα πρέπει οι θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά να προέρχονται κατά 25% από υδατάνθρακες, 40% από λιπαρά και 35% από πρωτεΐνες.

Tags
Back to top button