Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόσο κάλιο χρειαζόμαστε και πόσο περιέχουν τα τρόφιμα;

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθεί την καρδιά να διατηρείται υγιής και τους μυς να λειτουργούν σωστά.

Πόσο κάλιο φάγατε σήμερα; Η ερώτηση είναι πολύ σημαντική, διότι πολλές σημαντικές σωματικές λειτουργίες εξαρτώνται από αυτό το ιχνοστοιχείο.

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το κάλιο συμβάλλει μεταξύ άλλων στον έλεγχο της ηλεκτρικής ισορροπίας στην καρδιά, τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Όταν τα επίπεδά του στο αίμα είναι χαμηλά (υποκαλιαιμία), το άτομο μπορεί να εκδηλώσει μυϊκή αδυναμία και καρδιακή αρρυθμία. Αντίστοιχα, όταν τα επίπεδά του είναι υψηλά (υπερκαλιαιμία) υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η καρδιά.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τρώμε καθημερινά αρκετό κάλιο. Η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση της υγείας και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας.

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 3.500 mg την ημέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όσοι, όμως, γυμνάζονται, καθώς και οι πάσχοντες από νεφρολιθίαση, οστεοπόρωση ή εγκεφαλικό, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο. Και αυτό, διότι μπορεί αν χάνουν σημαντικές ποσότητες καλίου (οι αθλητές, π.χ., μέσω της εφίδρωσης).

Αντιθέτως, οι πάσχοντες από νεφρική νόσο ή από υπέρταση πρέπει να είναι προσεκτικοί με το κάλιο, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπερκαλιαιμίας. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τις ποσότητες που πρέπει να τρώνε.

Η περιεκτικότητα των τροφίμων
Στη συνέχεια παρατίθενται μερικές από τις καλύτερες πηγές καλίου. Οι περιεκτικότητες είναι ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

* Λευκές πατάτες, ψητές: 544 mg

* Σόγια, μαγειρεμένη: 539 mg

* Αβοκάντο: 485 mg

* Γλυκοπατάτα, ψητή: 475 mg

* Σπανάκι, μαγειρεμένο: 466 mg

* Σολομός, μαγειρεμένος: 414 mg

* Μπανάνες: 358 mg

Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχουν επίσης οι αγκινάρες, το μπρόκολο, η καρύδα και τα αποξηραμένα φρούτα. Το ίδιο και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ακτινίδια, τα νεκταρίνια, τα πορτοκάλια και η παπάγια. Η τομάτα και το κολοκύθι επίσης έχουν αρκετό κάλιο.

Πολύ κάλιο περιέχουν επίσης τα ξερά φασόλια, ο αρακάς, τα καρύδια, τα προϊόντα σόγιας, το γάλα, το γιαούρτι, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί.

Αντιθέτως, μήλα, βερίκοκα, σπαράγγια, καρότα, κεράσια, καλαμπόκι, μελιτζάνα, ροδάκινα, αχλάδια, πιπεριές, ανανάς και ραδίκια έχουν μέτρια περιεκτικότητα. Το ίδιο και το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, τα πουλερικά, το χοιρινό κρέας και τα δημητριακά πρωινού.

Tags
Back to top button