Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο τα κορεσμένα λιπαρά;

Βαρέλι δίχως πάτο η επιστημονική διαμάχη για τα κορεσμένα λιπαρά και την επίδρασή τους στην καρδιά! Άλλη μία μελέτη έρχεται να προστεθεί στην ήδη μακρά λίστα αυτών που είτε καταδικάζουν είτε αθωώνουν το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά και το βούτυρο – αυτή τη φορά κατά των κορεσμένων λιπαρών.

Ούτε πέντε μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα μελέτηεπιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία στην οποία δεν εντοπίστηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στο βούτυρο και στην καρδιοπάθεια ή στο εγκεφαλικό και επίσης σημειώθηκε πολύ μικρή συσχέτιση ανάμεσα στο βούτυρο και στον πρόωρο θάνατο.

Τώρα, επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έρχονται να βάλουν και πάλι στο στόχαστρο τα κορεσμένα λιπαρά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Medical Journal, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών οξέων αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Έτσι, οι επιστήμονες συνιστούν στους καταναλωτές, για προληπτικούς λόγους, να αντικαταστήσουν όσο μπορούν αυτά τα λιπαρά με ακόρεστα, με πλήρη δημητριακά και με φυτικές πρωτεΐνες, προκειμένου να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.000 γυναίκες και 42.600 άνδρες για περίοδο 25 ετών. Ανά τετραετία οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα είχαν κατά μέσο όρο 24% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Να σημειωθεί ότι αρκούσε η αντικατάσταση σε ποσοστό μόνο 1% αυτών των λιπαρών οξέων με ισοδύναμες θερμίδες από πολυακόρεστα λίπη, μονοακόρεστα λίπη, υδατάνθρακες από πλήρη δημητριακά ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης για να μειωθεί ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά 4% έως 8%.

«Η νέα αυτή μελέτη καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι ‘το βούτυρο επιστρέφει’» τόνισε ο καθηγητής διαιτολογίας και επιδημιολογίας Φρανκ Χου του Χάρβαρντ. «Τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να αποτελούν πάνω από το 10% των συνολικών καθημερινών θερμίδων» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας, επίκουρος καθηγητής Κι Σαν.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button