Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τον προ-διαβήτη με ένα αναψυκτικό

Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε καθημερινή βάση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του προ-διαβήτη, μιας παθολογικής κατάστασης που αναγνωρίζεται ως «προάγγελος» του διαβήτη τύπου 2.

Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε καθημερινή βάση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του προ-διαβήτη, μιας παθολογικής κατάστασης που αναγνωρίζεται ως «προάγγελος» του διαβήτη τύπου 2.

Προ-διαβήτης ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα του σακχάρου είναι μεν υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι σε βαθμό που να εξασφαλίσουν διάγνωση για διαβήτη τύπου 2. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο προ-διαβήτης είναι πιθανό να οδηγήσει στον διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα 10 ετών ή και λιγότερο. Να σημειωθεί ότι ο αρρύθμιστος προ-διαβήτης συνεπάγεται την έναρξη των μακροπρόθεσμων βλαβών που παρατηρούνται στον διαβήτη τύπου 2, κυρίως στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Ο προ-διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως η διατροφή και η σωματική άσκηση.

Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ταφτς ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.685 μεσήλικες για διάστημα 14 ετών και διαπίστωσαν ότι μόλις ένα αναψυκτικό με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης την ημέρα συνδέεται με 46% μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης προ-διαβήτη. Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συνδέθηκαν επίσης με αυξημένους δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, τα λάιτ αναψυκτικά δεν συσχετίστηκαν με αύξηση των επιπέδων σακχάρου ή κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Κανένας εκ των συμμετεχόντων δεν είχε διαγνωστεί με διαβήτη ή προ-διαβήτη στην αρχή της μελέτης και τους ζητήθηκε να δηλώσουν πόσα αναψυκτικά καταναλώνουν. Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες –πάνω από μισό λίτρο την εβδομάδα– ήταν αυτοί που φάνηκε να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν προ-διαβήτη. Οι ίδιοι ήταν περίπου 8% πιο πιθανό να παρουσιάσουν υψηλούς δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη. Η συσχέτιση μεταξύ ζαχαρούχων αναψυκτικών και προ-διαβήτη παρέμεινε σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αλλαγές στο βάρος και άλλες διατροφικές συνήθειες, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nutrition.

«Αν και η μελέτη μας δεν αποδεικνύει κάποια σχέση αιτίας και αποτελέσματος, υποδεικνύει ότι η αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης των πρώτων προειδοποιητικών ενδείξεων για διαβήτη τύπου 2» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Νίκολα Μακεόουν. «Εάν δεν γίνουν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, τα άτομα με προ-διαβήτη θα εκδηλώσουν μακροπρόθεσμα διαβήτη. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση των αναψυκτικών με νερό ή καφέ και τσάι χωρίς ζάχαρη» συμπληρώνει ο ερευνητής.

Tags
Back to top button