Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πως σχετίζεται η έμμηνος ρύση με την ινσουλίνη ; - Γιατί πεινάμε περισσότερο;

Μια ακόμα εξήγηση για τις λιγούρες πριν την περίοδο δίνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Metabolism, σύμφωνα με την οποία κατά τον μηνιαίο κύκλο συντελούνται αλλαγές στον εγκέφαλο και την ευαισθησία του στην ινσουλίνη.

Παλαιότερες έρευνες είχαν καταλήξει ότι αλλαγές στα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων είναι οι κύριοι μηχανισμοί πίσω από τη λαχτάρα για γλυκά. Στην πρόσφατη μελέτη, η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν εστίασε στην ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη, την ορμόνη που επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά και τον μεταβολισμό και η οποία, σύμφωνα με μελέτες, επιδρά σε συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Heni εξέτασαν την επίδραση από τη δράση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο σε 11 γυναίκες κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης ή πρ0-ωορρηξίας (πρώτη ημέρα του κύκλου έως την ωορρηξία) μέχρι και την ωχρινική φάση (μετά την ωορρηξία έως την τελευταία ημέρα του κύκλου) του εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε τέσσερα ευγλυκαιμικά-υπερινσουλιναιμικά clamp, μια μέθοδο για την εκτίμηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη που περιλαμβάνει την έγχυση της ορμόνης στον οργανισμό. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν ενδορινικά ινσουλίνη και συνέκριναν την επίδρασή της με ένα ρινικό σπρέι placebo.

Τα ευρήματα έδειξαν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, εύρημα που δεν παρατηρήθηκε και κατά την ωχρινική φάση. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επιπλέον μαγνητικές τομογραφίες σε 15 γυναίκες για να αξιολογήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, διαπιστώνοντας παρόμοια αποτελέσματα για τις δύο φάσεις του μηνιαίου κύκλου.

 

Τι αποκαλύπτει η απόσταση ανάμεσα σε δυο μηνιαίους κύκλους για την υγεία της καρδιάς


Τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ερευνητές, προτείνουν ότι η ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, ενώ η αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη θα μπορούσε να συμβάλει στην ινσουλινοαντίσταση ολόκληρου του σώματος κατά την ωχρινική φάση.

Ο νευροεπιστήμονας Nils Kroemer, σε μια δημοσίευση σχετικά με τη μελέτη, σχολίασε:

«Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της ινσουλίνης στον εγκέφαλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας ολόκληρου του σώματος στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια του μηναίου κύκλου. Δεδομένης της αποδεδειγμένης αύξησης της ευαισθησίας του υποθαλάμου στην ινσουλίνη, εύλογα μπορεί να υποτεθεί ότι οι τροποποιημένες υποθαλαμικές προβολές στα κυκλώματα ελέγχου των κινήτρων εξηγούν πιθανότατα τις αλλαγές στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, της όρεξης και της επιθυμίας για φαγητό που συχνά αναφέρονται στην προεμμηνορροϊκή φάση, όταν η κεντρική ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι χαμηλότερη».

Tags
Back to top button