Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ποντιακή (και όχι μόνο) υπερτροφή: Το θαύμα της φύσης για να νιώθετε δυνατοί και υγιείς

Ποια είναι η ποντιακή υπερτροφή; Τι επισημαίνει ο καθηγητής της γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου των Κοτυώρων;


Στον Πόντο, κυρίως στις μεσόγειες περιοχές, κατά μήκος του ρου του Λύκου ποταμού, ευδοκιμούν οι μουριές, τα φρούτα των οποίων αποτελούν πρώτη ύλη για πολλά γλυκίσματα, ένα από τα οποία είναι το πετιμέζι.

Σύμφωνα με την παράδοση, το πετιμέζι μούρων αποτελεί μια πλήρη τροφή και συμπληρώνει το τραπέζι των κατοίκων του Πόντου κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ υπάρχουν απόψεις που το θέλουν ακόμα και φάρμακο σε ορισμένες γαστρεντερολογικές και ουρολογικές παθήσεις.

Ο καθηγητής της γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου των Κοτυώρων (Ordu Üniversitesi), Αλί Ισλάμ, ανέφερε ότι το πετιμέζι μούρων είναι φάρμακο για αρκετές ασθένειες, ενώ προτείνει σε όλους να καταναλώνουν δυο κουταλιές πετιμέζι τη μέρα για να νιώθουν δυνατοί και φρέσκοι.

Όσο για την τιμή του, ξεπερνά τις 50 λίρες Τουρκίας, που σημαίνει περίπου 20 ευρώ το κιλό.
Το πετιμέζι μούρων κάνει επίσης καλό και προτείνεται η κατανάλωσή του από μικρά παιδιά, εργάτες, αθλητές, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ βοηθάει στο αίμα και στην επούλωση τραυμάτων και πληγών της στοματικής κοιλότητας.


xorisorianews.gr

Tags
Back to top button