Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποιος «κόφτης»; Έρχονται νέα μέτρα 2% του ΑΕΠ και μόνιμος μηχανισμός «κουρέματος» συντάξεων και δημοσίων δαπανών


Πολλά κυβερνητικά στελέχη όταν δόθηκε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους παραμονές Χριστουγέννων έσπευσαν να πουν, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πώς δεν ενεργοποιήθηκε ο «κόφτης» αλλά ο «δότης». Φαίνεται όμως πώς βιάστηκαν να μιλήσουν, καθώς οι δανειστές τώρα τους ζητούν να αντικαταστήσουν τον «δότη» με μηχανισμό διαρκούς διόρθωσης των δημοσιονομικών όταν παρεκκλίνουν από τους στόχους.

Η διαφορά είναι τώρα πώς οι δανειστές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, απαιτούν να υπάρξει στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και μετά το 2018 και μειωμένο αφορολόγητο στα 6.000 ευρώ ή ακόμη και 5.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετους φόρους και ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων που δεν αντέχουν πλέον να πληρώνουν άλλο.

Φαίνεται άλλωστε αυτό από την εκτόξευση των «κόκκινων δανείων» και από την δραματική μείωση των καταθέσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς όσοι ακόμη είχαν κάποια χρήματα στην άκρη τα αποσύρουν προκειμένου να πληρώσουν την Εφορία για να μην χάσουν την ακίνητη περιουσία τους ή τα σπίτια τους.

Το θέμα αυτό μάλιστα τέθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο Αλέξη Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους τραπεζίτες, αλλά επί της ουσίας αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και δεν σταματήσουν να λαμβάνονται μέτρα λιτότητας η χώρα και οι πολίτες της αποκλείεται να βγουν από το καταστροφικό σπιράλ, όπως έλεγε παλαιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέστρεψαν στην Αθήνα με πολύ άγριες διαθέσεις, όπως έδειξαν χθες οι πρώτες συζητήσεις. Αυτό υπονομεύει με το καλημέρα και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η Ελλάδα να προλάβει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στο μόνο που φαίνεται να συμφώνησαν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα. Σε τίποτα άλλο. Κάτι που συνιστά και έωλο το επιχείρημα κάποιων από το Μέγαρο Μαξίμου πώς το σημείο της εκκίνησης των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά είναι μέτρα 2% του ΑΕΠ.

Άποψη πάντως που δεν συμμερίζονται ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν αισιόδοξη αυτή την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς. Επίσης αισιόδοξη χαρακτηρίζουν και την άποψη πώς το επόμενο δεκαήμερο μπορεί να επιτευχθεί και τεχνική συμφωνία.

Εκείνο όμως που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι πώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επικεντρωθούν σε έναν μηχανισμό που θα αντικαταστήσει κατά κάποιο τρόπο τον «κόφτη», αλλά θα είναι πολύ χειρότερος. Κι αυτό γιατί για κάθε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους θα ενεργοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα με πρώτα και καλύτερα αυτά των περικοπών συντάξεων.

Αυτό το έχει επισημάνει εξ αρχής το «pentapostagma.gr» με δημοσίευμα τους και τώρα επιβεβαιώνεται. Ο στόχος ορίζεται ανάλογα με το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα καθοριστεί για τα επόμενα χρόνια στο 3,5%. Αν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο ή κοντά στο 3,5% δεν θα λαμβάνονται επιπλέον μέτρα. Αν ωστόσο ο στόχος πέφτει κάτω από αυτό το ποσοστό τότε θα ενεργοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα.

Ο λόγος που η κυβέρνηση αντιστέκεται στο 3,5% είναι ακριβώς αυτός. Φοβάται πώς με τα διαρκή μέτρα λιτότητας είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχει έναν τέτοιο στόχο και αν ενεργοποιηθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης των συντάξεων τότε η συντριβή θα έχει έρθει ακόμη πιο κοντά.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του επιχειρούν να πείσουν πως αυτά τα μέτρα είναι και τα τελευταία. «Αν ξεπεραστεί και αυτός ο κάβος τότε η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και η οικονομίας θα αρχίσει να διορθώνεται», έλεγε κυβερνητική πηγή. Αλλά όπως και ο αξιωματούχος της κυβέρνηση είπε, υπάρχει ένα… «αν». Ή μάλλον πολλά «αν».

Τις επόμενες λοιπόν ημέρες κρίνονται πολλά. Όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για την Ελλάδα γενικότερα. Μην ξεχνάμε και τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες και θα επηρεάσουν τη χώρα μας. Θα δείξει πώς.

Tags
Back to top button