Η πνευμονική εμβολή είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται και ως παρενέργεια του κορονοϊού, γιατί μπορεί να εμφανιστεί μετά από λίγο καιρό σε άτομα που έχουν νοσήσει, όπως έγινε με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Σύμφωνα με το την επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού ΙδρύματοςΠνεύμονα (ELF), η πνευμονική εμβολή προκύπτει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο των πνευμόνων φράσσεται από έναν θρόμβο αίματος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σωστή κυκλοφορία του αίματοςστους πνεύμονες.
Έτσι, εκτός του ότι μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, η πνευμονική εμβολή μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά του αίματος σε ολόκληρο το υπόλοιπο σώμα και να ασκήσει μεγάλη πίεση στην καρδιά.
Βασίλης Κοντοζαμάνης: Στον Ευαγγελισμό με πνευμονική εμβολή ο πρώην αναπληρωτής υπ. Υγείας
Μάλιστα, παιδιά που έχουν νοσήσει με κορονοϊό, μπορεί να πάθουν πνευμονική εμβολή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MISC.
Τρόποι αντιμετώπισης
Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα αναφέρει ότι το άτομο που εμφάνισε πνευμονική εμβολή πιθανόν να χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο για 1-3 μέρες, ή μπορεί να μην χρειαστεί η νοσηλεία και να λάβει απλά μια θεραπεία.
Μάλιστα, η θεραπεία μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την κατάστασή του κατά την άφιξή στο νοσοκομείο, καθώς και από το πόσο ξεκάθαρη είναι η διάγνωσή.
Ανάλογα με την κατάστασή, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ένεση θρομβολυτικού φαρμάκου, ώστε να διασπάσει τυχόν θρόμβους αίματος στο σώμα. Επίσης, μπορεί να γίνει θεραπεία για καταπληξία, δηλαδή την ξαφνική πτώση της ροής του αίματος.
Τα συμπτώματα
Το ELF διευκρινίζει πως κάθε άτομο με πνευμονική εμβολή δεν εμφανίζει όλα τα συμπτώματα, αλλά συνήθως μερικά, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Έναν οξύ πόνο στην πλάτη ή στο στήθος σας
- Ξαφνικό αίσθημα δύσπνοιας
- Έντονη ταχυκαρδία
- Αιμόπτυση
- Λιποθυμία ή λιποθυμικές τάσεις
- Οίδημα, ερυθρότητα ή πόνο σε ένα από τα πόδια σας
- Πυρετό συνοδευόμενο από οξύ πόνο στο στήθος ή ξαφνικό αίσθημα δύσπνοιας