Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πήρε «φωτιά» η Ανδραβίδα σε πλήρη εξέλιξη η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ που φέτος γίνεται στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση την Συμμαχίας με την επονομασία Ramstein Flag 2024 ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Η αεροπορική «καρδιά» του ΝΑΤΟ χτυπά από χθες το πρωί στην Ανδραβίδα.

Μόνο το πρώτο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 60 πτήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και άλλες 50 το βράδυ που μας πέρασε.

Συνολικά δηλαδή πάνω από 100 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν αποδεικνύοντας αν μη τι άλλο πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει και τις δυνατότητες και πολύ περισσότερο την εμπειρία και την θέληση να διεξάγει μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιχειρήσεις.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως οι πτήσεις αυτές έγιναν από την Κρήτη μέχρι και την Κέρκυρα.

Πάνω από 140 αεροσκάφη όλων των τύπων βρίσκονται στην Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες αεροπορικές βάσεις της χώρας, όπως το Άκτιο.

Ο μόνος που λείπει είναι η Τουρκία, καθώς αρνήθηκε να καταθέτει σχέδια πτήσης στην Ελλάδα για τα αεροσκάφη της που θα συμμετείχαν, πιστή στον αναθεωρητικό της στόχο, ο οποίος εκδηλώθηκε και στο βόρειο Αιγαίο που δέσμευσε περιοχή ανατολικά της νησίδας Ζουράφα, για άσκηση με χρήση πυρών στις 1 και 2 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβάνοντας παράνομα και μέρος του εναέριου χώρου της ελληνικής νησίδας. Κάτι στο οποίο φυσικά αντέδρασε η Αθήνα με τις δέουσες ενέργειες.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετές ημέρες έφταναν αεροπλάνα από τις συμμαχικές χώρες και μέχρι και χθες πραγματοποιούσαν πτήσεις εξοικείωσης με το ιδιαίτερα απαιτητικό ανάγλυφο της Ελλάδας, καθώς συνδυάζει και οροσειρές, πεδιάδες και θάλασσα.

Μετά από μαζικές ενημερώσεις για τους πιλότους, αρχικές συνεδρίες σχεδιασμού και εκπαίδευση γενικής ευαισθητοποίησης, τα τζετ πραγματοποιούν πτήσεις εξοικείωσης στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου πριν πραγματοποιηθούν οι απογειώσεις των σεναρίων της άσκησης.

Συμμαχικά μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας τις τελευταίες ημέρες. Το ΝΑΤΟ και το Γαλλικό Αερομεταφερόμενο Σύστημα Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS) θα παρέχουν τον έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων, έχοντας ως έδρα το Άκτιο.

Τα πληρώματα AWACS του ΝΑΤΟ θα έχουν την ευκαιρία να διεξάγουν επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου και διαχείρισης αεροπορικών μαχών για περισσότερες από 400 εξόδους σε όλη την άσκηση.

«Η άσκηση Ramstein Flag σηματοδοτεί το μέλλον των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές», δήλωσε ο Πτέραρχος James B. Hecker, Διοικητής της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης για να προσθέσει: «Θα εφαρμόσουμε περαιτέρω βελτιωμένες τακτικές, που θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη αποτροπή».

Η συγκεκριμένη άσκηση είναι πολλαπλών τομέων που ενσωματώνει τον αέρα, την ξηρά, τη θάλασσα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του ΝΑΤΟ με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της ολοκλήρωσης, επιδεικνύοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ. 

 

Tags
Back to top button