Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πίνετε αναψυκτικά; Δείτε τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σας

Μία ακόμα μελέτη έρχεται να ενοχοποιήσει τα αναψυκτικά για συσσώρευση λίπους σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος.


Η μελέτη έγινε σε 1.000 ενήλικες, στη Μασαχουσέτη, και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και αναψυκτικών διαίτης.

Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε απεικονιστική τομογραφία για την μέτρηση του όγκου και της ποσότητας του κοιλιακού λίπους. Έξι χρόνια αργότερα επανέλαβαν την εξέταση.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, ο όγκος του σπλαχνικού λίπους αυξήθηκε κατά 658 κυβικά εκατοστά στους μη καταναλωτές αναψυκτικών, ελαφρώς περισσότερο στους περιστασιακούς και συχνούς πότες και κατά 852 κυβικά εκατοστά σε όσους έπιναν καθημερινά αναψυκτικά με ζάχαρη. Στους τελευταίους, η αύξηση αυτή αναλογούσε σε 800 γραμμάρια κοιλιακού λίπους.

Τα αναψυκτικά διαίτης δεν σχετίστηκαν με την αύξηση του σπλαχνικού λίπους.


Το σπλαχνικό λίπος στην περιοχή της μέσης αναπτύσσεται κυρίως γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς, όπως το ήπαρ και το πάγκρεας και επηρεάζει την λειτουργία ορμονών, όπως η ινσουλίνη. Η δυσλειτουργία της ινσουλίνης και η αντίσταση σ’ αυτήν σχετίζεται άμεσα με τον διαβήτη τύπου ΙΙ και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Δρ Καρολιν Φοξ παραδέχεται ότι «η διαφορά στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους είναι μεν μικρή, αλλά αρκετή να κάνει την διαφορά ως προς τον μεταβολικό κίνδυνο».

Tags
Back to top button