Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πέντε είδη τροφίμων που ευνοούν την αρμονική νοητική λειτουργία

Υπάρχουν πέντε είδη τροφίμων που συμβάλλουν τα μέγιστα στην εγκεφαλική μας υγεία.

Όπως δεν υπάρχει μαγικό χάπι που προλαμβάνει τη νοητική παρακμή, έτσι δεν υπάρχει και τρόφιμο που να εξασφαλίζει την αδιατάρακτη εγκεφαλική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου.

Οι διατροφολόγοι υπογραμμίζουν ότι ο ιδανικός τρόπος να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα αυτό, είναι να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, να λαμβάνουμε πρωτεΐνες από φυτικές πηγές και ψάρια και να επιλέγουμε τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, αντί για τα κορεσμένα.

Με βάση αυτό το γενικό σχήμα, οι επιστήμονες έχουν αναδείξει ορισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υγιεινά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι ευνοούν την εγκεφαλική υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο είναι οι ίδιες με αυτές που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, στις οποία περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη,  φυλλικό οξύ και β-καροτίνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής.

Λιπαρά ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια είναι πηγές άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υγιεινά ακόρεστα λίπη που έχουν συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα, δηλαδή την πρωτεΐνη που σχηματίζει καταστροφικές πλάκες στον εγκέφαλο των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Προσπαθήσετε να τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά επιλέγετε είδη που δεν έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό με υδράργυρο, όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος και ο τόνος. Αν δεν είστε λάτρης του ψαριού, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή να επιλέξετε άλλες πηγές ωμέγα-3 όπως ο λιναρόσπορος, το αβοκάντο και τα καρύδια.

Μούρα. Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά και συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, όπως δείχνουν οι έρευνες. Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Annals of Neurology, ερευνητές του νοσοκομείου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες από φράουλες ή βατόμουρα κάθε βδομάδα καθυστερούσαν την εξασθένιση της μνήμηςέως και δυόμισι χρόνια.

Τσάι και καφές. Η καφεΐνη στον πρωινό καφέ ή το τσάι μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη συμβολή στη βελτίωση της συγκέντρωσης. Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης βαθμολογήθηκαν καλύτερα στις εξετάσεις για τη νοητική τους λειτουργία. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην εδραίωση νέων αναμνήσεων, σύμφωνα με άλλες έρευνες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μάλιστα, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μελετήσουν μια σειρά εικόνων και στη συνέχεια να πάρουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε ένα δισκίο καφεΐνης των 200 mg. Αποδείχθηκε ότι τα μέλη της ομάδας καφεΐνης ήταν περισσότερα ανάμεσα σε αυτούς που κατάφεραν να αναγνωρίσουν σωστά τις εικόνες την επόμενη μέρα.

Καρύδια. Τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών.  Αντίστοιχα, μια μελέτη του 2015 από το UCLA συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση καρυδιών με βελτιωμένες βαθμολογίες σε γνωστικές εξετάσεις. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει τις αρτηρίες, ωφελώντας τόσο την καρδιά όσο και τον εγκέφαλο.

Tags
Back to top button