Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Παράλειψη πρωινού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, όχι μόνο γιατί έχουν μεσολαβήσει λόγω του ύπνου πολλές ώρες αφαγίας, αλλά και επειδή μας δίνει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της δουλειάς και των άλλων δραστηριοτήτων.


Οι επιστήμονες της διατροφής τονίζουν συνεχώς τη σημασία ενός καλού πρωινού και επιμένουν ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε αυτό το γεύμα της ημέρας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι δεν παίρνουν πρωινό έχουν συνήθως χαμηλότερη πρόσληψη ημερήσιας ενέργειας, βιταμινών (π.χ. Α, C, Ε, D, Β6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος) και μετάλλων (π.χ. ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου), απ’ όσους έτρωγαν πρωινό.

Μεγάλη μελέτη με τη συμμετοχή 45.000 γυναικών έδειξε ότι ακόμα και μία φορά την εβδομάδα να παραλείπει κανείς το πρωινό, αυξάνονται οι πιθανότητές του να εκδηλώσει διαβήτη.

Οι εθελόντριες της μελέτης, ήταν υγιείς κατά την έναρξή της. Έξι χρόνια αργότερα, όμως, όσες παρέλειπαν το πρωινό έστω και μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά μέσον όρο 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει διαβήτη.


Ο κίνδυνος ήταν ιδιαιτέρως μεγάλος για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες εθελόντριες, ενώ αντιθέτως ήταν μικρότερος για όσες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Μία άλλη ευρείας κλίμακας μελέτη (ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 29.000 εθελοντές) είχαν ανάλογα ευρήματα και στους άντρες, που φάνηκε να διατρέχουν κατά 21% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη όταν παρέλειπαν το πρωινό μία ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τα ευρήματα άλλων μελετών, που δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική διάθεση, τη μνήμη και την ενεργητικότητα, καταλαβαίνει γιατί οι ειδικοί επιμένουν πως δεν πρέπει να αρχίζουμε τη μέρα μας με άδειο στομάχι.

Tags
Back to top button