Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Παγκόσμια Πρωτιά! Ρωσικό μη επανδρωμένο «μητρικό» σκάφος εκτόξευσε drones καμικάζι εξαϋλώνοντας ουκρανική μονάδα

Η Ρωσία για πρώτη φορά στην ιστορία λέγεται πως χρησιμοποίησε ένα αεροσκάφος μεταφοράς drone για να πλήξει ουκρανικές γραμμές με μικρά drones καμικάζι FPV. 

Νέο Ρωσικό Μητρικό Σκάφος Drone

Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Σεπτεμβρίου φέτος ο Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ Γιούρι Ποντολιάκ, επικαλούμενος μαρτυρίες εντός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε το εν λόγω περιστατικό, υποδεικνύοντας πως ίσως η σύρραξη στην Ουκρανία εισέρχεται σε μία νέα φάση αναφορικά με τις τακτικές χρήσεις drones.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές πηγές, ο ρωσικός στρατός χτύπησε μία ουκρανική μονάδα με drones FPV που εκτοξεύθηκαν από ένα επαναχρησιμοποιήσιμο «μητρικό» μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV). Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε 40 χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή του μετώπου, πιάνοντας απροετοίμαστους τους Ουκρανούς.

Το ρωσικό μη επανδρωμένο αερόχημα που μετέφερε τα drones καμικάζι πραγματοποίησε πρώτα οπτική αναγνώριση του στόχου και έπειτα εκτόξευσε τα μικρά drones που μετέφερε για να ολοκληρώσει την επιθετική του αποστολή.

Αυτό το μυστήριο «μητρικό σκάφος» έδρασε ως κέντρο επικοινωνίας, ελέγχου και αναγνώρισης όσο τα drones καμικάζι έπλητταν τον ουκρανικό στρατό. Λέγεται επίσης πως κατάφερε να επιχειρήσει αποτελεσματικά ακόμη σε περιοχές δράσεις ουκρανικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτά τα συστήματα συνήθως μπλοκάρουν ή παρεμβάλουν τα εχθρικά συστήματα, προκαλώντας ζητήματα στις επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα, το παραπάνω περιστατικό αποτελεί την πρώτη φορά που καταγράφεται η χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους του ρωσικού στρατού για την παράταξη drones FPV σε επιθετική αποστολή μεγάλου βεληνεκούς.

Κάποια ρωσικά μέσα επιβεβαίωσαν τις φήμες, λέγοντας πως το μη επανδρωμένο μητρικό σκάφος ανέλαβε διάφορους ρόλους κατά την αποστολή. Εκτός από το να παραδώσει τα drones στο σημείο που έπρεπε, το εν λόγω UAV έδρασε και ως κατασκοπευτικό μέσο, όπως προαναφέραμε.

Από την επιχείρηση συμπεραίνουμε πως η χρήση τέτοιων μητρικών σκαφών για την παράδοση drones FPV αυξάνει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα αυτών των αεροχημάτων, αφού τα θωρακίζει από εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλασιάζει την επιχειρησιακή εμβέλεια κρούσης τους.

 

Tags
Back to top button