Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

«Παγίδες» τεκμηρίων και στις φετινές δηλώσεις – Τι θα μας χρεώσει η εφορία για σπίτια, σκάφη και Ι.Χ

Παγίδες υπερφορολόγησης κρύβουν και φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για εκατομμύρια φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα. Εξαιτίας των τεκμηρίων, οι φορολογούμενοι αυτοί θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν πολύ υψηλά τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα, μεγαλύτερα από τα πραγματικά αποκτηθέντα, και θα υποστούν υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαφορές μεταξύ πραγματικών και τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι αδύνατο πλέον να καλυφθούν με περισσεύματα εισοδημάτων ή εσόδων από παρελθόντα έτη, καθώς τα ποσά αυτά έχουν εξαντληθεί στα προηγούμενα χρόνια.

1. Την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο ή για κάθε έγγαμο ή έγγαμη που υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση, και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης υπολογίζεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος ή ένας εκ των δύο συζύγων δηλώνει έστω και ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα, ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης σκάφους, κατοικίας, αυτοκινήτου κλπ.

2. Τα τεκμήρια διαβίωσης ή «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης».

α) οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες:

-μέχρι 80τμ, 40€/τμ

-από 81 μέχρι 120τμ, 65€/τμ

-από 121τμ, 110€/τμ

-από 201 μέχρι 300τμ, 200€/τμ

– από 301 και άνω, 400€/τμ

β)Τα επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ.:

– μέχρι 1.200 κ.ε., 4.000€

– από 1.200 κ.ε. μέχρι 2.000 κ.ε, προστίθενται 600€ ανά 100 κ.ε

– άνω 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε, προστίθενται 900€ ανά 100 κ.ε

– άνω 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε.

γ) δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

δ) ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, δασκάλους, προσωπικό

ε) σκάψη αναψυχής

στ) ανεμόπτερα, αεροσκάφη, ελικόπτερα

ζ) πισίνες

3. Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ως τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θεωρούνται οι δαπάνες:

-για αποπεράτωση οικοδομών

-την απόκτηση ακινήτων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων

-την αγορά κινητών αντικειμένων άνω των 10.000 ευρώ (έργα τέχνης κτλ)

– την αγορά ή σύσταση επιχειρήσεων

-χορήγηση δανείων

– δωρεές χρηματικών ποσών

 

Tags
Back to top button