Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ουρικό οξύ: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε να το μειώσετε

  • ορισμένα κρέατα
  • σαρδέλες
  • ξερά όσπρια
  • μπύρα

Επίσης, οι πουρίνες σχηματίζονται και διασπώνται φυσικά στον οργανισμό. Κανονικά, το σώμα σας φιλτράρει το ουρικό οξύ μέσω των νεφρών σας και το αποβάλλει στα ούρα. Εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα πουρινών μέσω της διατροφής, ή εάν το σώμα σας δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό το υποπροϊόν πέψης αρκετά γρήγορα, τότε το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας.

Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος είναι γνωστό ως υπερουριχαιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις επειδή εκεί συσσωρεύονται κρύσταλλοι ουρικού οξέος. Μπορεί επίσης να κάνει το αίμα και τα ούρα σας πολύ όξινα.

Το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευθεί στον οργανισμό για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Διατροφή
  • Κληρονομικότητα
  • Παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
  • Στρες
  • Ορισμένες ασθένειες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος:
  • Νεφρική νόσος
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Μερικοί τύποι καρκίνου ή χημειοθεραπείας
  • Ψωρίαση

Πώς θα μειώσετε το ουρικό οξύ με φυσικό τρόπο

Βασική αρχή είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Τέτοιες είναι ορισμένα είδη κρεάτων, θαλασσινών και λαχανικών. Όλες αυτές οι τροφές παράγουν ουρικό οξύ κατά την πέψη τους.

Αποφύγετε ή μειώστε την κατανάλωση τροφών, όπως:

  • Κρέας ζωικών οργάνων (συκώτι, έντερα κλπ)
  • Χοιρινό κρέας
  • Αρνίσιο κρέας
  • Μοσχαρίσιο κρέας
  • Γαλοπούλα
  • Ψάρια και οστρακοειδή
  • Σκαλοπίνια
  • Κουνουπίδι
  • Αρακάς
  • Ξεραμένα όσπρια
  • Μανιτάρια

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Αν και το ουρικό οξύ συνδέεται συνήθως με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί επίσης να το αυξήσουν. Τα πρόσθετα σάκχαρα στις τροφές περιλαμβάνουν τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μεταξύ άλλων. Η φρουκτόζη ζάχαρης είναι ένας βασικός τύπος απλής ζάχαρης σε επεξεργασμένες τροφές. Έρευνες έδειξαν ότι αυτός ο τύπος ζάχαρης ειδικότερα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφών για πρόσθετα σάκχαρα.

Επίσης, τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και χυμοί φρούτων έχουν συνήθως πολλή φρουκτόζη και ζάχαρη που περιέχει γλυκόζη. Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με νερό και πλούσια σε φυτικές ίνες smoothies. Γενικώς, να πίνετε περισσότερο νερό. Η κατανάλωση πολλών υγρών βοηθάει τους νεφρούς να φιλτράρουν το ουρικό οξύ γρηγορότερα.

Ουρικό οξύ: Προσθέστε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας για να το μειώσετε

Η κατανάλωση περισσότερων ινών θα βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από το ουρικό οξύ. Οι ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης. Τείνουν, επίσης, να σας κάνουν να νιώθετε χορτασμένοι για περισσότερο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας έμμεσα στο να μην καταναλώνετε περισσότερες τροφές από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Προσθέστε τουλάχιστον 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτής ίνας την ημέρα με τροφές όπως:

  • Νωπά, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα φρούτα
  • Νωπά ή κατεψυγμένα λαχανικά
  • Βρώμη
  • Ξηροί καρποί
  • Κριθάρι
Tags
Back to top button