Οι άνδρες παθαίνουν πολύ πιο σπάνια κάταγμα, λόγω οστερόπωσης, από ό,τι οι γυναίκες, όμως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μετά από αυτό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η οστεοπόρωση εξασθενεί και κάνει πιο εύθραυστα τα οστά, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Αν και η προσοχή έχει παραδοσιακά στραφεί κυρίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να αποβεί πιο θανάσιμος στους άνδρες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ορθοπαιδικής ‘Αλαν Ζανγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπαιδικών Χειρουργών, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με οστεοπόρωση, εκ των οποίων το 87% γυναίκες και το 13% άνδρες.
Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με οστεόπωρση έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο για ένα πρώτο κάταγμα σε σχέση με τους άνδρες. Όμως, ο κίνδυνος των γυναικών για ένα επόμενο κάταγμα, μέσα στην επόμενη τριετία, από τότε που συνέβη το πρώτο, είναι ελαφρώς μικρότερη από τον αντίστοιχο κίνδυνο των ανδρών.
Από την άλλη, οι άνδρες με οστεοπόρωση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα σε ένα έτος από σχεδόν κάθε είδος κατάγματος (18,7%), σε σχέση με τις γυναίκες (12,9%). Εξάλλου, οι άνδρες που χειρουργήθηκαν για ένα πρώτο κάταγμα, είναι πιθανότερο να πάθουν ένα δεύτερο μέσα στην επόμενη τριετία.
Οστεοπόρωση: Από πού θα πάρετε ασβέστιο αν δεν πίνετε γάλα
Στην οστεοπόρωση, το ασβέστιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των ισχυρών οστών. Οι ενήλικες ηλικίας έως 50 ετών χρειάζονται 1.000 mg ανά ημέρα. Από τα 51 και μετά οι γυναίκες και από τα 71 και μετά οι άνδρες, χρειάζονται 1.200 mg κάθε μέρα. Τα 235ml γάλακτος, είτε αποβουτυρωμένο, είτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είτε και πλήρες, παρέχουν περίπου 300mg ασβεστίου.
Η βασική διαιτητική πηγή ασβεστίου είναι φυσικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί κλπ). Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία φυσικά υπάρχει σε γαλακτοκομικές τροφές; Πώς μπορεί να βρει το απαραίτητο ασβέστιο για πιο γερά κόκαλα;
Τα καλά νέα για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή που απλά δεν τους αρέσει το γάλα είναι ότι υπάρχουν πολλές μη-γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου. Επιπλέον, υπάρχουν θετικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά ασβέστιο.
Δείτε μερικές συμβουλές για αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα και τις τροφές, που μπορείτε να καταναλώνετε και οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε περισσότερο ασβέστιο:
Μειώστε τα αναψυκτικά: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αναψυκτικών αυξάνει τα επίπεδα φωσφόρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει “διαρροή” υπάρχοντος ασβεστίου από τα οστά και να εμποδίσει την απορρόφηση νέου διαιτητικού ασβεστίου.
Πάρτε βιταμίνη D: Το ασβέστιο απορροφάται από το σώμα και χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει αρκετή βιταμίνη D στον οργανισμό σας. Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς δόσεις βιταμίνης D. Μην ξεχνάτε ότι το φως του ήλιου βοηθά το σώμα να δημιουργήσει με φυσικό τρόπο βιταμίνη D.
Όσπρια: Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αλλά και σε πρωτεΐνη. Ειδικά τα φασόλια είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων φασολιών έχει 154mg ασβεστίου.
Σολομός κονσέρβα: Μόλις 85 γραμμάρια περιέχεουν 181mg ασβεστίου. Ο σολομός είναι επίσης εξαιρετική πηγή των υπερπολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων.
Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν περίπου 100mg ασβεστίου ανά μερίδα σερβιρίσματος και συνιστώνται στις περισσότερες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες.