Την στιγμή που το οπλισμένο χέρι του 22χρονου Τούρκου αστυνομικού Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς πυροβόλησε με εννέα σφαίρες και σκότωσε τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ, σε έκθεση ζωγραφικής στην τουρκική πρωτεύουσα, στις 19 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό ο φωτογράφος του Associated Press Μπουρχάν Οζμπιλιτσί.
Ο Τούρκος φωτογράφος απέσπασε για αυτή την φωτογραφία στις 13 Φεβρουαρίου το πρώτο βραβείο στον πιο σημαντικό διαγωνισμό φωτοειδησεογραφίας World Press Photo, αφού οι κρτές επαίνεσαν το θάρρος του Οζμπιλιτσί και τόνισαν την συμβολική απήχηση της φωτογραφίας στο κοινό.
Όμως, δεν είχε την ίδια άποψη και η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα, η οποία, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της στο Facebook, εξέφρασε την οργή της για την βράβευση της φωτογραφίας που απεικονίζει τον δολοφόνο του Ρώσου πρέσβη την στιγμή της αποτρόπαιας πράξης του. Η ρωσική πρεσβεία στην τουρκική πρωτεύουσα χαρακτήρισε την επίμαχη βράβευση «πλήρη αποδόμηση της ηθικής και των ηθικών αξιών» και δήλωσε πως: «Η προπαγάνδα της φρίκης της τρομοκρατίας είναι απαράδεκτη».
Αλλά και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού World Press Photo, Στιούαρτ Φράνκλιν, διαχώρισε την θέση του από την συγκεκριμένη βράβευση και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του δηλώνοντας στην εφημερίδα Guardian: «Βάζοντας την φωτογραφία σε αυτό το υψηλό βάθρο είναι μια πρόσκληση σε όσους σχεδιάζουν τέτοια «σκηνοθετημένα θεάματα»».
Θέση για την βράβευση της φωτογραφίας πήρε και ο ο προεδρεύων της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της ρωσικής Δούμας, Κονσταντίν Κοσάτσεβ, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιλογή της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού ήταν «στο άκρον της ηθικής» και αναρωτήθηκε: «Πόσοι ακόμα τρομοκράτες θα εμπνευστούν από αυτή την φωτογραφία;».