Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Όλοι το έχουμε πάθει: Γιατί μετά από τσίχλα μέντας νιώθουμε παγωμένο το νερό που πίνουμε;

Πώς είναι δυνατόν οι τσίχλες με γεύση μέντας να έχουν τη μυστηριώδη ικανότητα να μετατρέπουν το απλό νερό σε... παγετώνα; Είναι μια χημική αντίδραση ή κάτι άλλο; Στην πραγματικότητα, είναι ένα περίεργο φαινόμενο που είναι γνωστό ως θερμική ψευδαίσθηση. Οι θερμικές ψευδαισθήσεις, όπως προδίδει και το όνομά τους, μπερδεύουν την αντίληψη του σώματός σας σε θέματα θερμοκρασίας.

Η θερμική ψευδαίσθηση που προκύπτει από την τσίχλα με μέντα (δυόσμος) δημιουργείται επειδή το νερό συνδέεται με μία μόνο πρωτεΐνη γνωστή ως TRPM8. Όταν η θερμοκρασία πέφτει γενικά, η πρωτεΐνη αυτή ανταποκρίνεται επιτρέποντας σε φορτισμένα σωματίδια νατρίου και ασβεστίου να εισέλθουν στο κύτταρο. Αυτή η χημική αλλαγή κάνει τα κύτταρα να στέλνουν μηνύματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε ως “αίσθημα κρύου”.

Υπάρχει όμως μια “ατέλεια” στο σύστημα αυτό. Η πρωτεΐνη TRPM8 αντιδρά επίσης σε ενώσεις που είναι γνωστές ως “ψυκτικές”. Αυτές περιλαμβάνουν την ευκαλυπτόλη, την ισιλίνη (icilin) και (το μαντέψατε) την μενθόλη, το κύριο συστατικό για την γεύση μέντας σε τσίχλες, τσιγάρα κλπ. Όταν οι ενώσεις αυτές έρχονται σε επαφή με το σώμα σας, κάνουν τον εγκέφαλο να αντιληφθεί μια πτώση της θερμοκρασίας στο στόμα σας, ακόμα κι αν αυτή δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όταν πίνετε νερό που είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή απλά δροσερό, οι υποδοχείς για το κρύο στο στόμα σας, επηρεασμένοι από την μενθόλη, “τρελαίνονται” και στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι πίνετε κάτι πολύ παγωμένο.

Tags
Back to top button