Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όλη η πρόταση αναβάθμισης των F-16 και αγοράς 20 F-35 προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ – Οι Ρώσοι μας προτείνουν S-400 μαζί με τον εκσυγχρονισμό των S-300

Με ένα non paper πέντε γραμμών χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας και της αεράμυνας της χώρας.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Κι αν κανείς πιστεύει κανείς πώς τώρα βρέθηκαν χρήματα, μάλλον αυταπατάται.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε να επιλέξει αν η Πολεμική Αεροπορία θα παραμείνει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ή θα αφεθεί στην τύχη της. Ή καλύτερα και ακριβέστερα στην αεροπορική υπεροπλία της Τουρκίας, η οποία εντός του 2018 θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα F-35 αλλάζοντας συντριπτικά υπερ της την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή αιτήματος (LOR) για το εκσυγχρονισμό των F-16 έχει ήδη φτάσει στην αμερικανική κυβέρνηση και έχει αρχίσει να εξετάζεται. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς αφορά σε όλα τα αεροσκάφη. Από τα F-16 block 30 έως και τα F-16 block 52 advance. Πρόκειται για συνολικά 155 αεροσκάφη.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το LOR δεν θα αναβαθμιστούν όλα μαζί αλλά θα προβλέπεται και option. Είναι άγνωστο για το ποια αεροσκάφη θα είναι αυτή (ίσως για τα 32 F-16 block 30). Όσον αφορά στην αναβάθμιση τους αυτή θα αφορά στη τοποθέτηση του νέου ραντάρ AESA και στον εκσυγχρονισμό του software, έτσι ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν να φέρουν τα πλέον εξελιγμένα όπλα.

Η απάντηση στο LOR αναμένεται εντός 3 έως το πολύ 8 μηνών. Αμέσως μετά μπορεί να υπογραφεί η LOA και να αρχίσει η αναβάθμιση, το κόστος της οποία μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσα αεροσκάφη τελικώς θα μπουν στο πρόγραμμα.

Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος μπορεί να πάρει από 5 χρόνια έως και 7 χρόνια ανάλογα και τις δυνατότητες της ΕΑΒ να προχωρήσουν την αναβάθμιση. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα και ένα μεγάλο ποσό θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζήτησε επίσης ενημέρωση για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών «πέμπτης γενιάς» F-35. Πληροφορίες αναφέρουν πώς πρόκειται για αίτημα ενημέρωσης από την αμερικανική κυβέρνηση για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους και τις τιμές μονάδες όπως αυτές διαμορφώνονται.

Επί της ουσίας ωστόσο υπάρχουν επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, της αμερικανικής και της ελληνικής προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση για την αγορά τουλάχιστον μία Μοίρας F-35.

Αυτές οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει επί κυβερνήσεως Μπάρακ Ομπάμα και συνεχίζονται και επί Ντόναλντ Τραμπ με το επιχείρημα ότι διαταράσσεται η ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων άπαξ των προμήθειας των συγκεκριμένων αεροσκαφών από την Τουρκία. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 η Άγκυρα θα έχει την πρώτη Μοίρα F-35.

Τώρα βέβαια από το εκφράζω ενδιαφέρον μέχρι αποκτώ F-35 είναι ένα μεγάλο θέμα, καθώς απαιτούνται για μία Μοίρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ (η κάθε μονάδα κοστολογείται περί τα 80-90 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να περιλαμβάνονται τα όπλα τους, όπως βεβαίως και η γραμμή υποστήριξης και συντήρησης τους) και μίνιμουμ χρόνος τρία έως και πέντε χρόνια, αφού προηγούνται οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του αεροσκάφους.

Και φεύγοντας από τα αμερικανικά όπλα περνάμε στα ρωσικά, αφού το τρίτο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το «κλείσιμο» συμφωνίας για υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την πλήρη λειτουργικότητα των δύο Πυροβολαρχιών των S300PMU1 με την πιστοποίηση και επέκταση ορίου ζωής των 96 συνολικά βλημάτων 48Ν6Ε1. Τα βλήματα αυτά έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 km και διακρίνονται για την αξιοπιστία τους και την αποτελεσματικότητά τους. Το δε ραντάρ τους έχει εμβέλεια 350 km.

Ενδέχεται να επεκταθεί η ακτίνα δράσης των βλημάτων με την αναβάθμιση τους και μπορεί να παραδοθούν και νέα βλήματα. Ωστόσο εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πώς οι Ρώσοι έχουν προτείνει στην Ελλάδα να προμηθευτεί μία ακόμη Πυροβολαρχία από το πιο εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα από την Κρήτη θα μπορούσε να προστατεύσει μια περιοχή μεγαλύτερη από τα Δωδεκάνησα από την μία πλευρά και μέχρι την Κύπρο από την άλλη.

Και τα τρία αυτά εξοπλιστικά προγράμματα πέραν του μεγάλου κόστους μπαίνουν και σε άλλη βάση. Αυτής του γεωπολιτικού παιχνιδιού στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός ότι η Ελλάδα «ανοίγεται» τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και προς της Ρωσία, ταυτόχρονα, σε μία περίοδο που Τραμπ και Πούτιν φαίνεται να τα βρίσκουν δεν είναι καθ’ όλου τυχαίο (σ.σ. αυτές τις πτυχές θα τις αναλύσουμε σε άλλο θέμα).

Tags
Back to top button