Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οι τροφές που τριπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω στένωσης αρτηριών

Η στένωση των αρτηριών είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) που οδηγεί σε κακή ροή του αίματος προς τα χέρια και τα πόδια. Όταν κάποιος με περιφερική αρτηριακή νόσο, περπατά ή ασκείται, οι μύες των ποδιών και των χεριών, δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα και μπορεί να εμφανιστούν επώδυνες κράμπες.

Η στένωση των αρτηριών προκαλείται τις περισσότερες φορές από συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών. Η πλάκα εμφανίζεται λόγω υψηλήςχοληστερόλης, ασβεστίου και άλλων στοιχείων στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα συσσωρεύεται κατά μήκος των εσωτερικών τοιχωμάτων των αρτηριών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα (πόδια, χέρια).

Τα άτομα που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητεςκόκκινου κρέατος και αβγών.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Κλινικής του Κλίβελαντ, αυτό οφείλεται σε ένα υποπροϊόν της πέψης που παράγεται από τα εντερικά βακτήρια όταν αποδομούνται τα αβγά, το κόκκινο κρέας και άλλα προϊόντα κρέατος που ανήκουν στη δυτικού τύπου διατροφή.

Πρόκειται για το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, που στα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό τους τριπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου εντός πέντε ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση περιφερικής αρτηριακής νόσου και Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης σε περισσότερους από 800 άνδρες και γυναίκες, που είχαν δει στην κλινική, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη.

Όλοι ελέγχθηκαν τόσο για την περιφερική αρτηριακή νόσο, όσο και για τα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης στον οργανισμό τους και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια, το διάστημα 2001-2007.

Μετά τη συνεκτίμηση στοιχείων που αφορούν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και το ιστορικό καρδιακής νόσου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα του υποπροϊόντος της πέψης.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης ως τρόπο έγκαιρης αναγνώρισης των ατόμων υψηλού κινδύνου, ώστε να κάνουμε επιθετικές και στοχευμένες διατροφικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γουίλσον Τανγκ, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Και συμπληρώνει ότι, οι χορτοφάγοι ή όσοι κάνουν μεσογειακή διατροφή, έχουν χαμηλότερα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης στον οργανισμό τους.

Για τη διαχείριση της περιφερικής αρτηριακής νόσου προτείνει επίσης την αύξηση της σωματικής αύξησης, την απώλεια βάρους και τον έλεγχο της χοληστερόλης, του σακχάρου και της αρτηριακής υπέρτασης, καθώς και τη διακοπή του καπνίσματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Tags
Back to top button