Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι Τούρκοι μας απειλούν με υποβρύχιους πυραύλους κρουζ Gezgin εμβέλειας 1.000 χλμ-Μονόδρομος η απόκτηση SCALP Naval για το ελληνικό ΠΝ

Όπως είχαμε αναφέρει πολύ πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας προλόγισε την απόκτηση νέων υποβρυχίων για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. ένα από τα 3 φαβορί (μάλλον το μεγαλύτερο) ήταν η γαλλική κλάση Scorpène της εταιρείας MBDA. Παράλληλα, την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής κορβέτας MMPC (μέσω PESCO). 

Βαλλιστικοί πύραυλοι Precision Strike Missile για τους ελληνικούς εκτοξευτές M270 MLRS και «Άγιος ο Θεός» για τους Τούρκους

Και στις δύο περιπτώσεις λέγεται πως το ελληνικό επιτελείο πολεμικού ναυτικού επιθυμεί τα σκάφη να εξοπλιστούν με τον περίφημο γαλλικό πύραυλο κρουζ MdCN, περισσότερο γνωστό ως SCALP Naval, εμβέλειας 1.400 χιλιομέτρων. Επίσης το εν λόγω οπλικό σύστημα αναμένονταν να εξοπλίσει και τις ελληνικές φρεγάτες Κίμων (FDI Belharra) γαλλικής παραγωγής, αλλά τελικά η ενσωμάτωσή του δεν συμφωνήθηκε.

Για να δούμε όμως, τι καθιστά αυτό το όπλο τόσο περιζήτητο από την χώρα μας; Φυσικά εκτός από την εμβέλεια πυρός του, η οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Ποιος Είναι ο Πύραυλος MdCN;

Ο πύραυλος Naval Cruise Missile (Ναυτικός Πύραυλος Κρουζ), γνωστός ως MdCN και παλαιότερα ως SCALP Naval, είναι ένας γαλλικός υποηχητικός πύραυλος εξοπλισμένος με στροβιλοκινητήρα (turbojet) που αναπτύχθηκε για χρήση σε πλοία και υποβρύχια. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ναυτική έκδοση του περίφημου πυραύλου κρουζ εναέριας εκτόξευσης SCALP-EG/Storm Shadow, ο οποίος διαπρέπει στην Ουκρανία.

Με εμβέλεια 1.400 χιλιομέτρων ο πύραυλος MdCN είναι το κατάλληλο όπλο για επιθέσεις έναντι εχθρικών στρατηγικών και στρατιωτικών στόχων από αποστάσεις standoff. Να αναφέρουμε βέβαια πως όταν εκτοξεύεται από υποβρύχια ο MdCN επιδεικνύει μειωμένη εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων.

Τα standoff όπλα είναι πύραυλοι ή βόμβες που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση αρκετά μεγάλη, ώστε η πλατφόρμα που τα εκτοξεύει (π.χ. ένα αεροσκάφος με το πλήρωμά του) να μην βρίσκεται στο βεληνεκές πυρών του εχθρικού στόχου. 

Ο κάθε πύραυλος ζυγίζει 1.400 κιλά, έχει μήκος 6,5 μέτρα, άνοιγμα φτερών 2,85 μέτρα και το πιο σημαντικό διαθέτει εκρηκτική κεφαλή πολλαπλού σκοπού βάρους 300 κιλών. Με τόσο ισχυρή κεφαλή ο πύραυλος μπορεί να καταστρέψει πολύ σημαντικούς στόχους του εχθρού, όπως ολόκληρες υποδομές. 

Ο «δολοφόνος» τουρκικών πλοίων: Αντιπλοϊκοί πύραυλοι AGM-158C LRASM για τα ελληνικά F-35 και δεν θα ξανά πατήσει τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο

Όπως προαναφέραμε πρόκειται για έναν υποηχητικό πύραυλο, δηλαδή ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα 800 χλμ/ώρα (0,65 μαχ). Καθοδηγείται προς τον στόχο με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων μέσω GPS και ενός αδρανειακού συστήματος πλοήγησης.

Συμπερασματικά, ο πύραυλος MdCN είναι ένα πραγματικά τρομερό όπλο που βρίσκεται σε λειτουργία από το 2017 και έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Στα χέρια της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα στρατηγικό υπερόπλο, το οποίο θα μας πρόσδιδε την δυνατότητα να πλήττουμε στόχους σε μία μεγάλη ακτίνα, η οποία θα περιελάμβανε μεγάλες τουρκικές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις.

 

Tags
Back to top button