Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι έρχεται το τέλος τους: Aρχισε η αντίστροφη μέτρηση για νέο MEΓA σεισμό και τσουνάμι με εκατ. θύματα; – H Κωνσταντινούπολη και οι κατηγορίες για HAARP!

Υπαρξιακός τρόμος έχει κατακλύσει την Τουρκία μετά τον MEGA σεισμό των 6,2 Ρίχτερ καθώς επί τάπητος έχει τεθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο αυτό που το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αποκαλύψει στο άρθρο  Οι Τούρκοι φοβούνται ενδεχόμενο ντόμινο σεισμών από ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί. Ηταν κοινό μυστικό ότι εδώ και καιρό ανέμεναν ένα μεγάλο σεισμό ενώ υπάρχουν πιθανότητες να μην είναι ο κύριος σεισμός. 

Ηδη ο δήμαρχος Άγκυρας επανέλαβε τις σοκαριστικές του δηλώσεις λέγοντας πως ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ανοικτά της Λέσβου προκλήθηκε από το αμερικανικό σύστημα HAARP.

Μάλιστα, απαίτησε να γίνει έρευνα για το αν υπήρχαν στην περιοχή πλοία που έκαναν σεισμικές έρευνες και ανήκουν σε άλλες χώρες.

«Τώρα πιστεύω πως αυτός μπορεί να είναι ένας τεχνητός σεισμός. Δεν λέω πως είναι σίγουρο, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα», τόνισε χαρακτηριστικά σε tweet του.

«Λέω ότι πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί. Υπήρχε κάποιο πλοίο που έκανε σεισμικές έρευνες; Αν ναι, σε ποια χώρα ανήκει;» δήλωσε ακόμα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο σεισμός προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε, το Τερκιντάγ, την Αδριανούπολη, τη Μανίδα και την Προύσα όπου ειδικά στην τελευταία τα βίντεο από τις καταστροφές σοκάρουν.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) ανέφερε νωρίτερα ότι η περιοχή όπου έγινε περισσότερο αισθητός ο σεισμός ήταν το Καραμπουρούν.

Η Hurriyet επικοινώνησε με τον Κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Με βάση όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν φαίνονται να υπάρχουν τραυματισμοί ούτε σημαντικές υλικές ζημιές. Ήταν πάντως ένας πολύ ισχυρός σεισμός. Νιώθαμε την γη να τρέμει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα και πιστεύαμε ότι θα κατέρρεε το κτίριο. Ο κόσμος έχει ανησυχήσει, ενώ αρκετοί πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, φοβούμενοι μετασεισμούς. Πάντως γενικά επικρατεί ψυχραιμία».

Πολίτες της Σμύρνης: «Νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε»

Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ερόλ Αγιντίζ, κυβερνήτης της Σμύρνης, δήλωσε στο Αναντολού ότι απ’ όσο γνωρίζει μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματισμοί αλλά ούτε και σημαντικές υλικές ζημιές στην περιοχή του, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Σμύρνη.


Τούρκος σεισμολόγος συνιστά να μην μπει ακόμα ο κόσμος στα σπίτια του

Ο καθηγητής Σερίφ Μπαρίς, επικεφαλής του Τμήματος Γεωφυσικής και Γεωλογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κοτζαελί ότι «είναι φυσιολογικό να σημειώνονται σεισμοί αυτού του μεγέθους στη περιοχή περίπου κάθε δύο χρόνια, όπου οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν με αυτά τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ίδιου, το μέγεθος των μετασεισμών μπορεί να κυμανθεί από 5 έως 5,3 βαθμούς, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο τσουνάμι. Πάντως, όπως και πολλοί συνάδελφοί του στην Αθήνα, ο καθηγητής συνέστησε στον κόσμο να παραμείνει έξω από τα σπίτια τους μέχρι να περάσει τελείως ο κίνδυνος.

Κρύος ιδρώτας έχει λούσει εδώ και καιρό τους Τούρκους ειδικούς επιστήμονες και αξιωματούχους από τις δυνατότητες του αμερικανικού  συστήματος Haarp, το οποίο προκαλεί σεισμούς. Οι Τούρκοι μιλούσαν εδώ και καιρό για στοχοποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μαρμαρίδας και φυσικά της Κωνσταντινούπολης.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι «Δυτικοί μπορεί να προκαλέσουν «τεχνητό σεισμό» στην Τουρκία με σκοπό  να «καμφθεί» το ηθικό και τα σχέδια της νυν πολιτικής ηγεσίας.

Άλλωστε αυτό ακριβώς είχαν καταγγείλει και παλαιότερα, τόσο οι Ιρανοί με σεισμούς στην χώρα τους όσο και οι Κινέζοι με τις κατακλυσμιαίου τύπου βροχοπτώσεις που είχαν τσακίσει  για ένα μεγάλο διάστημα την ΒΔ Κίνα.

Η περιοχή πρόκληση σεισμών αφορά κυρίως την περιοχή πέριξ της Θάλασσας του Μαρμαρά, αναφέρει και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων επιστημόνων και επιστημονικά άρθρα εδώ και 6 μήνες, τα οποία  δημοσιεύουν  προκαταρκτικά πορίσματα της έκθεσης αυτής για πρόκληση  τεχνητού  σεισμού .

Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ήδη υπάρχει έντονη σεισμική  κινητικότητα στο υπέδαφος της περιοχής και ένα πιθανός σεισμός της τάξεως των 7-8 ρίχτερ  θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική καταστροφή ολόκληρης της περιοχής του Μαρμαρά προκαλώντας εκατομμύρια θύματα .

Τα ρήγματα που είναι στο «κόκκινο»:

Το βόρειο Αιγαίο

Η περιοχή του βορείου Αιγαίου, βρίσκεται στο «κόκκινο» από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, καθώς το πέλαγος διασχίζεται, ουσιαστικά, από το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο «καταλήγει» στην Εύβoια. Το ρήγμα της Ανατολίας, δεν το χαρακτηρίζουν τυχαία οι επιστήμονες «βόμβα έτοιμη να εκραγεί», ούτε είναι τυχαία αντικείμενο μελέτης σεισμολόγων απ’ όλο τον κόσμο. Και συμπεραίνουν ότι κάποια στιγμή, θα δώσει σεισμό ίσως και μεγαλύτερο από 7,5 Ρίχτερ! Το ρήγμα έχει μήκος 1200 χιλιομέτρων (!) από τα νότια της Κασπίας μέχρι και το Αιγαίο.

Το «τρίγωνο του διαβόλου»

Η περιοχή που διαπερνά το δυτικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου έχει την «τιμητική» της αυτές τις μέρες, λόγω του σεισμού στην Κεφαλονιά. Ούτως ή άλλως, είναι αυτή που παρουσιάζει διαχρονικά τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και μια από τις πιο «κόκκινες» του κόσμου. Οι σεισμοί, σε αυτό το σημείο, φτάνουν σε μεγέθη ακόμα και τους 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ υπάρχει συνεχής σεισμική δραστηριότητα. Η περιοχή είναι γνωστή και ως «σεισμικό τρίγωνο του διαβόλου», καθώς υπάρχουν τρεις περιοχές που «ακουμπά» το ελληνικό τόξο (το όριο επαφής και σύγκλισης της αφρικανικής και της ευρασιατικής λιθοσφαρικής πλάκας με την πρώτη να βυθίζεται κάτω από τη δεύτερη με ταχύτητα 4,5 εκατοστών το χρόνο). Αν και η μεγαλύτερη δραστηριότητα παρουσιάζεται στο χώρο μεταξύ Λευκάδας- Πρέβεζας και νότια της Καλαμάτας, υπάρχουν τρεις περιοχές που είναι στο «κόκκινο». Η πρώτη «άκρη» του «τριγώνου» βρίσκεται βόρεια της Λευκάδας, η δεύτερη νότια της Κεφαλονιάς και η Τρίτη, εκτείνεται από τη Ζάκυνθο ως τη Λευκάδα.

Κορινθιακός και Αταλάντη

Δεύτερη σε σεισμικότητα και δυναμικότητα είναι η περιοχή του Κορινθιακού. Εδώ, όπως και στην Αταλάντη, τα ρήγματα βρίσκονται υπό 24ωρη παρακολούθηση από τους επιστήμονες, καθώς μπορούν να δώσουν μεγάλους σε μέγεθος σεισμούς. Η ζώνη του Κορινθιακού, που αρχίζει από το Αίγιο, φτάνοντας ως τις Αλκυονίδες, αποτελείται από ένα σύστημα ρηγμάτων που απειλούν ακόμα και την Αττική. Και το έχουν αποδείξει. Όπως το ρήγμα στις Αλκυονίδες, που έδωσε τα φονικά 6,8 Ρίχτερ, το 1981. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το ρήγμα της Αταλάντης. Ενεργό και με μεγάλη δυναμική, είναι άγνωστο το πότε και πώς μπορεί να χτυπήσει. Το γεγονός ότι το τελευταίο του μεγάλο χτύπημα ήταν το 1894, με σεισμό 6,9 Ρίχτερ που έστειλαν στο θάνατο 255 ανθρώπους, κατά τους σεισμολόγους, καταδεικνύει ότι χτυπά σπάνια, αλλά με τρομακτικά μεγέθη…

Τα ρήγματα της Αθήνας

Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, από τις χαρτογραφήσεις των τελευταίων ετών έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα ενεργά ρήγματα. Από αυτά, τα μεγαλύτερα βρίσκονται στο Σαρωνικό, την Κακιά Σκάλα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Αυλώνα, τον Ωρωπό, το Δήλεσι, τις Πλαταιές και, όλα τους, ανάμεσα στις σεισμογενείς ζώνες του Κορινθιακού κόλπου και της Θήβας, απ’ όπου έχουν προέλθει ισχυροί σεισμοί. Όμως τρία είναι τα μεγάλα ρήγματα που απειλούν περισσότερο την Αθήνα. Το πρώτο μεγάλο ρήγμα βρίσκεται βόρεια του Θριασίου Πεδίου και είναι γνωστό ως «το ρήγμα του Θριασίου». Έχει μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα, οροθετώντας τη νοτιοδυτική Πάρνηθα, άγνωστη δυναμική, ενώ αυτό που τρομάζει περισσότερο τους αδαείς είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στο χώρο όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του φονικού σεισμού του ’99. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με τα άλλα δύο.

Όπως αυτό που αποκαλούμε ως το ρήγμα του Διόνυσου. Το οποίο είναι μικρότερο από το προηγούμενο, μήκους 12 χιλιομέτρων και διαπερνά την περιοχή από τη Δροσιά μέχρι τη Ραφήνα. Το τρίτο, ενεργό ρήγμα, είναι αυτό το οποίο όλοι ξέρουμε ως «ρήγμα του Αυλώνα». Αυτό, είναι και το μεγαλύτερο, με μήκος που ξεπερνά τα 18 χιλιόμετρα, βρισκόμενο στα βόρεια της Πάρνηθας. Η δυναμική και των τριών ρηγμάτων είναι άγνωστη, αν και καθηγητές επισημαίνουν ότι «μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικούς σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ», τονίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από ρήγματα που βρίσκονται στην περιφέρεια της Αττικής, ιδιαίτερα στο Θριάσιο, τα Μεσόγεια και τη Βόρεια Αττική».

Tags
Back to top button