Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Οι τιμές σε τρόφιμα και κατοικίες πέφτουν στην Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα συνεχίζουν να εκτινάσσονται στα ύψη

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Αλεξία Ζαχαρίου και στα ρωσικά στην χώρα μας, “οι τιμές στην Ευρώπη πέφτουν, αλλά στην Ελλάδα εκτινάσσονται στα ύψη.

Νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια και την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα, δείχνει ότι ένας στους δύο κατοίκους δυσκολεύεται να πληρώσει ενοίκιο, δάνεια και πάγια έξοδα”.

Το σπιράλ των ανατιμήσεων παντού κινδυνεύει να προκαλέσει νέα μεγάλη οικονομική κρίση στην χώρα μας

Σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς  περί  «καταπληκτικής ποιότητας ζωής» στην Ελλάδα, αναφορά της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι 8 στους 10 Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας, και αυτό αποτελεί “ βόμβα” στα θεμέλια της χρόνια δοκιμάζουσας ελληνικής οικονομίας.

Τα νέα στοιχεία συμπληρώνουν προηγούμενη έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι των πόλεων στην χώρα μας, είναι οι πιο επιβαρυμένοι από όλους τους Ευρωπαίους, με σχεδόν ένα στα τρία νοικοκυριά να πληρώνει περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του σε ενοίκια, δάνεια και λογαριασμούς.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τον μέσο πληθυσμό των ευρωπαϊκών πόλεων είναι 10,4%, αποδεικνύοντας το μέγεθος του χάσματος που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η χώρα μας σημείωσε την 5η μεγαλύτερη άνοδο τιμών, με χειρότερες επιδόσεις να εμφανίζονται από την Κροατία, την Αυστρία, την Εσθονία και το Βέλγιο

Παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, ο ρυθμός αύξησής τους στην Ελλάδα (4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο) είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη.

Νέο χαστούκι ήταν και τα στοιχεία της Eurostat για την εξέλιξη των τιμών των κατοικιών για το 4ο τρίμηνο του 2023, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,2% στην ΕΕ (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022), ενώ στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,1%.

Η έκθεση της Eurostat περιλαμβάνει στοιχεία για την Ελλάδα, τα οποία δείχνουν ιλιγγιώδεις αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 11,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ για ολόκληρο το 2023 αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 13,4%, έναντι αύξησης 11,9% το 2022.

Η Eurostat αναφέρει ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν 6,3% στην ΕΕ το 2023 και 6,8% στην ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκαν 8,3%, που είναι φυσικά, ο ταχύτερος ρυθμός από το 2018.

Ο δείκτης αυτός χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών των κατοικιών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ακολουθεί η Κροατία με άνοδο των τιμών κατά 3,7%, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία με 3%, τη Βουλγαρία με 2,8% και τη Λιθουανία με 1,1%, ενώ οι τιμές σε όλες τις άλλες χώρες πέφτουν, με τη Γερμανία να είναι στην πρώτη θέση (-13,9%).

Η εξέλιξη των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, επηρεάστηκε έντονα από την κρίση -πολύ μεγάλη πτώση από το 2008 έως το 2017- παρά την ταυτόχρονη κατακόρυφη πτώση της κατασκευής κατοικιών από το 2005 έως σήμερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Σημαντική αύξηση του κόστους στέγασης συνδέεται με τη μαζική μετατροπή της κατοικίας σε επενδυτικό προϊόν, καταλύτης της οποίας είναι η ζήτηση για στέγαση από τον τουρισμό.

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η στεγαστική κρίση οφείλεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην έλλειψη πολιτικών ρύθμισης της αγοράς ακινήτων, ενώ οι αντιδράσεις των πολιτών θα είναι σε λίγο πολύ μεγάλες.

Tags
Back to top button