Με υπολογιστικά συστήματα που θα λειτουργούν με «τεχνητή νοημοσύνη» θα είναι εφοδιασμένα τα νέα αμερικανικά UAV και μαχητικά αεροσκάφη F-22 & F-35, για την εκπλήρωση πλήθους αποστολών αναγνώρισης , ηλεκτρονικού πολέμου και στόχευσης, αναφέρουν ειδικοί της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας.
«Τα F-35, F-22s αλλά και άλλα μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιούν σύντομα βελτιωμένα συστήματα Η/Υ «τεχνητής νοημοσύνης» για να ελέγχουν τα UAV που θα συμμετέχουν μαζί τους σε κοινές αποστολές και τα οποία θα είναι σε θέση να φέρουν πυραύλους κατά του εχθρού ή θα εκτελούν αποστολές επιτήρησης , συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης, σε περιοχές υψηλού κινδύνου», ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας .
Η «τεχνητή νοημοσύνη» αποτελεί το μέλλον σε όλα τα επίγεια , εναέρια, θαλάσσια και υποβρύχια οπλικά συστήματα από εδώ και στο εξής, εισάγοντας εντελώς νέα δεδομένα σε όλα όσα γνωρίζουμε.
Επικαλούμενοι οι επιστήμονες την συνεχή πρόοδο των υπολογιστών και σε κάποιο βαθμό της (Τεχνητής Νοημοσύνης) έχουν ήδη κατασκευάσει υπολογιστικά συστήματα που θα λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο στο νέο αεροσκάφος F-35, τόνισε ο επιστήμονας Γρηγόριος Ζαχαρίας , ο οποίος δήλωσε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα στο ερευνητικό εργαστήριο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, σε σημείο όπου θα έχουμε σύντομα πολύ υψηλότερο βαθμό αυτονομίας από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εγγύς μέλλον.
«Αυτό συνεπάγεται την μετατροπή της ιδέας δημιουργίας μιας επανδρωμένης εναέριας πλατφόρμας, η οποία θα διαθέτει πλήθος οπλικών συστημάτων και πολλών πυραύλων», είπε ο Ζαχαρίας σε μια συνέντευξη στο Scout Warrior.
Τα νέα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 διαθέτουν εξελιγμένα υπολογιστικά συστήματα , αυτόνομο σύστημα πληροφοριών που περιλαμβάνουν τις πρώτες εφαρμογές «τεχνητής νοημοσύνης», όπου οι υπολογιστές υλοποιούν εκτιμήσεις, τσεκάρουν λίστες ελέγχου, οργανώνουν πληροφορίες και λαμβάνουν «κάποιες αποφάσεις» αυτόνομα, χωρίς να απαιτείται χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση.
Ο υπολογιστής με την ονομασία ALIS, ελέγχει όλα τα τεχνητά μέρη του αεροσκάφους αυτοματοποιημένα και είναι σε θέση να συλλέξει πληροφορίες για τον κινητήρα ή άλλα συστήματα αεροπλοΐας του αεροσκάφους κάθε στιγμή .
Πρόκειται για ένα ενιαίο σύστημα που θα επιβλέπει ένα ασφαλές περιβάλλον πληροφοριών, παρέχοντας στους χρήστες συνεχείς πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε από αυτές τις εφαρμογές σε ένα κατανεμημένο δίκτυο.
Ο υπολογιστής ALIS χρησιμεύει ως υποδομή πληροφοριών για το F-35, μεταδίδοντας την πτητική κατάσταση του αεροσκάφους και πληροφορίες για την συντήρηση του, στους «χρήστες» στο παγκόσμιο κατανεμημένο-δίκτυο που αφορά τεχνικούς σε όλο τον κόσμο, τονίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας.
Ωστόσο, παρά την υπόσχεση της προώθησης της τεχνολογίας των υπολογιστών σε όλο και περισσότερο επίπεδα αυτονομίας, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας τόνισε ότι η δυναμική της ανθρώπινης νόησης είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο ικανή από τους υπολογιστές.
«Οι υπολογιστές μπορούν να συντάξουν ταχύτατα πλήρεις λίστες ελέγχου και διάφορες διαδικασίες, ενώ οι ικανότητες της ανθρώπινης αντίληψης μπορούν να επεξεργαστούν πιο γρήγορα μεταβαλλόμενες πληροφορίες από πολλές πλευρές και απόψεις», τόνισε ο ίδιος.
Τα F-35 χρησιμοποιεί σύστημα αλγορίθμων υπολογιστών για την απόκτηση, επεξεργασία, οργάνωση διαφορετικών «πληροφοριών», δίνοντας μια ενιαία εικόνα στον πιλότο.
«Η τοποθέτηση συστημάτων «τεχνητής νοημοσύνης» θα ενισχύσει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της αποστολής, την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα, επιτρέποντας σε ένα μαχητικό αεροσκάφος να πραγματοποιεί μια αποστολή με περισσότερα όπλα, αισθητήρες, και τεχνολογία στόχευσης του φορτίου», εξήγησε ο Ζαχαρίας .
Για παράδειγμα, σε πραγματικό χρόνο με την χρήση ηλεκτρο-οπτικών / υπερύθρων αισθητήρων επί του σκάφους ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος Predator, Reaper ή Global Hawk θα μπορούσε να μεταβεί κατευθείαν σε ένα F-35 , χωρίς να χρειάζεται να πάει πρώτα σε ένα σταθμό ελέγχου εδάφους. Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την στόχευση και την τακτική χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές αναγνώρισης στην περιοχή όπου ένας πιλότος θέλει να επιτεθεί.
Σε περίπτωση μάχης και σε αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους , αυτή η τεχνική δυνατότητα θα δώσει τεράστιες λύσεις κάνοντας την μεγάλη διαφορά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «δυνατότητα» αυτή θα δίδεται σε «επιλεγμένους πελάτες» και χώρες και φυσικά επουδενί στην Τουρκία του Ερντογάν που αναμένει να παραλάβει αυτού του τύπου τα αεροσκάφη.
Τονίζουμε ότι ο τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ.
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημείο τομής μεταξύ πολλαπλών επιστημών όπως της πληροφορικής, της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της νευρολογίας, της γλωσσολογίας και της επιστήμης μηχανικών, με στόχο τη σύνθεση ευφυούς συμπεριφοράς, με στοιχεία συλλογιστικής, μάθησης και προσαρμογής στο περιβάλλον, ενώ συνήθως εφαρμόζεται σε μηχανές ή υπολογιστές ειδικής κατασκευής όπως αυτούς που τοποθετούνται στα πολεμικά αεροσκάφη.
https://youtu.be/QVu_4D3Jjg0?t=1