
Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας μονάδας επιθετικών drones, Attack Drone (MCADT).
Η νέα μονάδα δημιουργείται ως απόκριση στην ταχεία εξάπλωση των τεχνολογιών και τακτικών των επιθετικών αεροσκαφών πρώτου προσώπου (FPV).
Η δύναμη θα έχει έδρα στο Τάγμα Εκπαίδευσης Όπλων στο Κουάντικο υπό την επίβλεψη της Διοίκησης Εκπαίδευσης, «η οποία θα εξασφαλίσει στενή συνεργασία με το Εργαστήριο Πολέμου του Σώματος Πεζοναυτών».
Ο κύριος στόχος τη μονάδας MCADT, θα είναι να αναπτύξει και να βελτιώσει την εκπαίδευση των χειριστών drones FPV, καθώς και την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για χρήση σε μάχη.
Πάσχα με παξιμάδι! Πληρωμή συντάξεων και μισθών μετά τις γιορτές
Επιπλέον, η μονάδα θα εκπροσωπήσει το Σώμα Πεζοναυτών σε διαυπηρεσιακούς και διεθνείς διαγωνισμούς.
Ωστόσο, η βασική αποστολή της MCADT υπερβαίνει κατά πολύ τον ανταγωνισμό.
Η αμερικανική διοίκηση σημειώνει ότι τα drones FPV είναι μια φθηνή και αποτελεσματική λύση για την σύγχρονη μάχη.
"Η πρόκληση είναι να οικοδομήσουμε γρήγορα τις επαγγελματικές δεξιότητες των χειριστών drone. Οι πεζοναύτες πρέπει να είναι σε θέση όχι μόνο να χειρίζονται αποτελεσματικά αυτά τα συστήματα, αλλά και να τα ενσωματώνουν απρόσκοπτα στην ομάδα", ανέφερε η αμερικανική διοίκηση σε ανακοίνωση.
Το MCADT θα μελετήσει προηγμένες τακτικές για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV, θα εκπαιδεύσει πεζοναύτες και θα προσαρμόσει την τεχνολογία στις ανάγκες του αμερικανικού Στρατού.
Στο μέλλον, αυτή η μονάδα θα γίνει ένας ειδικός φορέας στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV και ένας βασικός κρίκος στην ανάπτυξη συστημάτων μη επανδρωμένων κρούσεων στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
Μας απειλεί και από πάνω ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών! «Σκεφτείτε πριν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση»
Οι Αμερικανοί εξοπλίζουν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Coyote Block 2 και Roadrunner-M τα Αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke
Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει πειραματικά να εξοπλίζουν αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke με ειδικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Coyote Block 2 και Roadrunner-M, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση drones και άλλων εναέριων απειλών.
Αυτά τα drones είναι σε θέση να εξουδετερώνουν αποτελεσματικά σχετικά φθηνά UAV, καμικάζι και πυραύλους, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα πλοία, ενόψει των αυξανόμενων απειλών από τους σημερινούς εχθρούς.
Αυτά τα αντιτορπιλικά θα αποτελούν μέρος μιας ομάδας κρούσης των αεροπλανοφόρων, που περιλαμβάνει το νεότερο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford.
Αυτή η πειραματική λύση στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από σημαντικά πιο ακριβούς πυραύλους όπως οι SM-2 και SM-6, και στην επέκταση των αμυντικών δυνατοτήτων των Αντιτορπιλικών.
Επιπλέον, εξετάζεται επίσης η ενσωμάτωση των drones με το σύστημα Aegis, το οποίο θα βελτιώσει τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα της άμυνας έναντι των ταχέως αυξανόμενων απειλών.
Αυτό θα επιτρέψει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης να λαμβάνουν προκαταρκτική καθοδήγηση από κοντινές πηγές, καθώς και από τα ίδια τα συστήματα του πλοίου, ειδικότερα, ραντάρ και διάφορα ηλεκτροοπτικά συστήματα.
Η Ελλάδα οφείλει να πράξει με παρόμοιο τρόπο σε στρατό ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό
Η δημιουργία ειδικής δυνάμεως χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είναι μονόδρομος και για την χώρα μας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τον μεγάλο και επικίνδυνο πλέον τουρκικό εναέριο στόλο.
Το κύριο πρόβλημα στην καταπολέμηση των drones, ή UAV, είναι η ανίχνευση μικρών και χαμηλά ιπταμένων στόχων. Το σημερινό επίπεδο τεχνολογίας στην παραγωγή drones (χρήση πλαστικού, υαλοβάμβακα, ανθρακονημάτων και αφρώδους συνθετικού υλικού στην κατασκευή τους) μπορεί να παρέχει τιμές διατομής ραντάρ από 0,1 έως 0,005 m2.
Επιπλέον, η χρήση οικονομικών κινητήρων χαμηλής ισχύος καθιστά τις πτήσεις τους σχεδόν αθόρυβες, γεγονός που επίσης δυσχεραίνει τη διαδικασία ανίχνευσης, αναγνώρισης και παρακολούθησης του στόχου.
Η αντιμετώπιση της απειλής που αντιπροσωπεύουν τα τουρκικά drones απαιτεί την ανάπτυξη από την ελληνική πλευρά μέτρων ανίχνευσης, παρακολούθησης, αναγνώρισης, αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών επιθετικών και αμυντικών προσεγγίσεων που αφορούν στρατηγικές για την καταστροφή όσο το δυνατόν περισσοτέρων drones για την προστασία από αυτά στόχων υψηλής αξίας.
Το έτερο που οφείλουμε να πράξουμε θα ήταν ο εξοπλισμός των νέων Φρεγατών FDI, με drones κατά άλλων drones καθώς τα πολεμικά πλοία θα κινούνται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των Τούρκων.
Η δημιουργία αμιγώς μονάδων με εξειδίκευση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τον πόλεμο στην Ουκρανία,στον οποίον επιθετικές ενέργειες και των δύο πλευρών καλύπτονται από 150-180 drones , αλλάζοντας το χαρακτήρα του πολέμου όπως τον γνωρίζαμε έως τώρα.