
Στις ακριτικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, ως επί το πλείστον, οι Εθνοφύλακες αποτελούν ένα ζωντανό και σοβαρό κομμάτι της άμυνας, ενάντια σε κάθε τουρκική ή άλλη επιβουλή.
Πρόκειται για ανθρώπους άνω των 30, πολλοί με γκρίζα μαλλιά, οι οποίοι φοράνε την στολή παραλλαγής με καμάρι και εκπαιδεύονται στις μονάδες Εθνοφυλακής όπως ακριβώς θα κληθούν να πράξουν σε πραγματικές καταστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος και η εκπομπή ΜΑΖΙ ΤΩΡΑ στο OPEN TV, έκανε αφιέρωμα σε άσκηση των Εθνοφυλάκων στην Ρόδο.
Εκεί οι ίδιοι οι Εθνοφύλακες, καθημερινοί άνθρωποι με τις ασχολίες τους και τις οικογένειες τους, απέδειξαν την φιλοπατρία τους, αφιερώνοντας χρόνο από την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, ώστε να είναι πανέτοιμη σε κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο κατά του τόπου τους.
Είναι η μυστική ισχυρή δύναμη αποτροπής, που βρίσκεται στα νησιά μας.
Η Εθνοφυλακή αποτελεί οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς. Συμβάλλει στην άμυνα της χώρας και υποβοηθάει τον Στρατό Ξηράς στην εκπλήρωση της αποστολή του, όπως αυτή καθορίζεται στο πλαίσιο της διακλαδικής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιόδους ειρήνης, μερικής η γενικής επιστράτευσης και πολέμου.
Οι εθνοφύλακες θεωρούνται στρατιωτικοί σε ενέργεια και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνο κατά το χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Ως διατεταγμένη υπηρεσία θεωρείται η εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής ή υπηρεσίας ή εκπαίδευσης, μόνο κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αποστολή, ή η υπηρεσία, ή η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου μετακίνησης από το σπίτι τους προς τον τόπο εκτέλεσης της στρατιωτικής αποστολής, ή της υπηρεσίας, ή της εκπαίδευσης, και αντίστροφα.
Εθνοφύλακες μπορούν να γίνουν άτομα από την εφεδρεία του Στρατού Ξηράς που δεν είναι ενταγμένα σε σχέδιο επιστράτευσης και μένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής.
Αν κριθεί απαραίτητο μία Μονάδα Εθνοφυλακής μπορεί να στελεχωθεί και από ενδιαφερόμενους που κατοικούν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα εντός 150 χλμ. από τη Μονάδα, και μόνο στην ηπειρωτική χώρα. Επίσης, εθνοφύλακες μπορούν να γίνουν άτομα άνω των 20 ετών από εφεδρεία που είναι ενταγμένη σε σχέδιο επιστράτευσης, ύστερα από σχετική αίτηση στην αρμόδια Αρχή επιστράτευσης και έγκρισής της από το ΓΕΣ.
Στις Μονάδες Εθνοφυλακής που εδρεύουν στα νησιά καλούνται για κατάταξη όσοι διαμένουν μόνιμα σε αυτά όπου υπάρχει έδρα Μονάδος, Υπομονάδος ή Τμήματος Εθνοφυλακής.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Εθνοφυλακής, στις Μονάδες Εθνοφυλακής μπορούν να υπηρετούν και γυναίκες σε εθελοντική βάση, οι οποίες προέρχονται από την εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δηλαδή, επειδή στη χώρα μας δεν ισχύει ο θεσμός της υποχρεωτικής στράτευσης γυναικών μπορούν να καταταγούν ως εθνοφύλακες γυναίκες που υπηρέτησαν έχοντας επαγγελματική σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις και αποστρατεύτηκαν. Ο θεσμός καθώς και τα Τάγματα Εθνοφυλακής είναι σημαντικά για Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αποτελούν καταλυτικό συντελεστή αύξησης της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, συμβάλλοντας στην αμυντική θωράκιση της χώρας.