Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οι έξι τροφές που είναι «πλούσιες» σε αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι, όπως είναι γνωστό αποτελείται σε ποσοστό 40% από νάτριο.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% των πασχόντων από υπέρταση, έχουν επηρεαστεί από την κατανάλωση νατρίου. Επιπλέον, η επιρροή του νατρίου στον οργανισμό αυξάνεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.300 mg (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι). 

Έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά πάνω από 3.400 mg, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από το συνιστώμενο ανώτατο όριο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις επεξεργασμένες συσκευασμένες τροφές ή στο γρήγορο φαγητό και πολύ λιγότερο στην ποσότητα αλατιού που βάζουν στο μαγειρεμένο φαγητό.

Δείτε τις έξι τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι:

Γαρίδες: Οι κατεψυγμένες γαρίδες περιέχουν πρόσθετο αλάτι για τη γεύση και συντηρητικά για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια υγρασίας κατά την απόψυξη. Μία μερίδα κατεψυγμένες γαρίδες περιέχει έως και 800 mg νατρίου, ενώ η ίδια μερίδα φρέσκες γαρίδες περιέχει μόλις 101 mg νάτριο!

Κονσέρβες: Οι κονσέρβες και κυρίως οι συσκευασμένες σούπες, περιέχουν πολύ νάτριο. Μία κονσερβοποιημένη σούπα των 240 γραμμαρίων, έχει κατά μέσο όρο 700 mg νάτριο, δηλαδή το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Ζαμπόν: Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και σ' αυτό οφείλεται η τόσο έντονη γεύση του. Μία μερίδα (85 γρ.) ζαμπόν έχει κατά μέσο όρο 1.117 mg νατρίου, δηλαδή το 48% της ημερήσιας πρόσληψης. Πρόσφατη δειγματοληψία στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το ζαμπόν είχε 14% περισσότερο νάτριο σε σχέση με προηγούμενη ανάλυση που είχε γίνει κάποια χρόνια πριν.

Σαλάμι: Είναι ένα αλλαντικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Μία μερίδα (55 γρ.) έχει 1.016 mg νατρίου, δηλαδή περίπου 44% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Πίτσα: Πολλά από τα συστατικά της πίτσας, όπως το τυρί, η σάλτσα, η ζύμη και το επεξεργασμένο κρέας, περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Ένα μεγάλο κομμάτι τυποποιημένης πίτσας των 140 γραμμαρίων, περιέχει περίπου 765 mg νατρίου, ενώ ένα αντίστοιχο κομμάτι πίτσας εστιατορίου, περιέχει 957 mg νάτριο, δηλαδή το 41% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Τορτίγιες: Περιέχουν πολύ νάτριο, κυρίως από το αλάτι αλλά και από τις διογκωτικές ύλες, όπως η μαγειρική σόδα. Μια τορτίγια 55 γραμμαρίων περιέχει κατά μέσο όρο 391 mg νατρίου, δηλαδή το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Προτιμήστε τις τορτίγιες ολικής άλεσης που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.
 

Tags
Back to top button