Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τουρκία και Ισραήλ σε μετωπική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως μετά την παρουσίαση από τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου του προειδοποιώντας ουσιαστικά για μελλοντική στρατιωτική αναμέτρηση.

Ξεγράφοντας οριστικά την παλιά πολιτική της άμυνας και της παθητικής ανάσχεσης, ο Νετανιάχου διαμήνυσε ότι το Ισραήλ περνά στην εποχή των προληπτικών στρατιωτικών πληγμάτων, της ανάληψης πρωτοβουλίας και της εξόντωσης κάθε απειλής προτού αυτή εκδηλωθεί, και εδώ είναι η ουσία.

Το Ισραήλ αλλάζει πολιτική και ετοιμάζεται να ανταποκριθεί άμεσα σε όσες χώρες το απειλούν, με επικεφαλής το Ιράν και μετά φυσικά την Τουρκία. 

Πληροφορίες της USA Observer, αναφέρουν ότι η Τουρκία μετά την δημοσιοποίηση αυτού του χάρτη  ετοίμασε πολμεικά σχέδια, που περιλαμβάνουν ακόμα και εισβολή στο Ισραήλ, για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ, αιώνιος στόχος των Τούρκων.

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι κατά καιρους δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, ότι η πόλη αυτή θα ανήκει στο Ισραήλ για πάντα, και όσοι την ονειρέυονται θα πέσουν μέσα στο λάκκο με τα φίδια.  

Υοενθυμίζουμε ότι σε συνέντευξή του στο δίκτυο Channel 14, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον Ερντογάν «να ηρεμήσει» όσον αφορά τη ρητορική του για την Ιερουσαλήμ. Διακήρυξε ότι η εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας «έχει τελειώσει» και τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να απειλήσει την ασφάλειά του. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί μια απευθείας στρατιωτική ή διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Τηλεφωνική επικοινωνία-φωτιά Γεραπετρίτη-Αιγύπτιου ΥΠΕΞ για νέες θαλάσσιες ζώνες

Η προειδοποίηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ήρθε ως απάντηση σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί «απελευθέρωσης» της Ιερουσαλήμ, καθώς και στις επανειλημμένες κατηγορίες του Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Ισραήλ στην περιοχή ως απειλή και γενοκτονία. Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου έχει αποκαλέσει δημόσια τον Ερντογάν «αντισημίτη δικτάτορα» και «τύραννο»

Τουρκία και Ισραήλ κινούνται με ταχύτητα η μία χώρα πάνω στην άλλη, λόγω των νεο-οθωμανικών ονειρώξεων για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφορμή για έναν τουρκο-ισραηλινό πόλεμο θα δώσει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι βάσεις των Τούρκων σε Αμμόχωστο και Μπογάζι στην κατεχόμενη Κύπρο.

Θαλάσσιος Ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2026, ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Δαμασκό της Συρίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Μόλις μία ημέρα πριν από τις δηλώσεις του για τη Δαμασκό, ο Ερντογάν κατηγόρησε δημόσια το Ισραήλ ότι «κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποσταθεροποιήσει τη Συρία» και την ευρύτερη περιοχή.

 Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στη Συρία από τότε που οι επαναστατικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Αχμέντ αλ-Σάρα ανέτρεψαν το καθεστώς του Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.

Την ίδια περιοδο οι πρόσφατες εξελίξεις και η επικύρωση των ναυτικών συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την Άγκυρα για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των συμμάχων του (Ελλάδα, Κύπρος).

Αν και μια ολοκληρωτική, απευθείας πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο κρατών παραμένει λιγότερο πιθανή λόγω των διεθνών δεσμεύσεων και της αποτρεπτικής ισχύος εκατέρωθεν, ο κίνδυνος υβριδικών συγκρούσεων, κυβερνοπολέμου και στρατιωτικών ατυχημάτων στη Συρία ή την Ανατολική Μεσόγειο αξιολογείται ως ιδιαίτερα αυξημένος, αναφέρει το

Η Συρία ως το κύριο πεδίο έμμεσης αντιπαράθεσης (Proxy Buffer Zone)

Η Συρία αποτελεί το πιο πιθανό θέατρο όπου οι δύο δυνάμεις μπορεί να συγκρουστούν μέσω τρίτων ή λόγω γεωγραφικής εγγύτητας.

Η Τουρκία επιδιώκει να εδραιώσει την επιρροή της και να αποτρέψει την κουρδική αυτονομία (YPG/PKK). Αντίθετα, οι κινήσεις του Ισραήλ στη Συρία, όπως οι προσπάθειες δημιουργίας του λεγόμενου «Διαδρόμου του Δαβίδ» (David's Corridor) ή η υποστήριξη κουρδικών στοιχείων, θεωρούνται από την Άγκυρα άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής.

Ο εφιάλτης της παγκόσμιας ελίτ! Ο Μασκ προαναγγέλλει το τέλος δολαρίου και ευρώ (βίντεο)

Οι πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές κοντά σε περιοχές όπου η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία ή φιλοδοξεί να αναπτυχθεί προκαλούν ανησυχία για πιθανά «αναπάντεχα περιστατικά» λόγω έλλειψης επικοινωνίας και συντονισμού.

Το Ισραήλ και η ευρωπαϊκή ηγεσία τείνουν να παρουσιάζουν την Τουρκία ως μια υπαρξιακή απειλή, παρομοιάζοντάς την ενίοτε με ένα «νέο Ιράν».

 Η Συμμαχία του «Εξαγώνου»: Το Ισραήλ προωθεί περιφερειακές αρχιτεκτονικές και οικονομικούς διαδρόμους (όπως ο διάδρομος IMEC και η «Συμμαχία του Εξαγώνου» με την Ινδία, την Ελλάδα, την Κύπρο και μετριοπαθή αραβικά κράτη) που παρακάμπτουν και αποκλείουν την Άγκυρα.

Η  κλιμακούμενη στρατιωτική και στρατηγική αντιπαλότητα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ επικεντρώνεται, σε μεγάλο βαθμό, στη Συρία της μετα-Άσαντ εποχής, στον περιφερειακό ανταγωνισμό μέσω τρίτων (proxy competition) και στις αμυντικές συμμαχίες, όπως αναλύει το SpecialEurasia.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν σημαντικά μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην αεροπορική βάση Αμπού αλ-Ντουχούρ (Abu al-Duhur), στη βορειοδυτική Συρία. Το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο την εγκατάσταση, υποψιαζόμενο ότι η Τουρκία συνέδραμε στην αποκατάσταση υποδομών και στην ανάπτυξη συστημάτων ραντάρ ή αεράμυνας (όπως συστήματα της ASELSAN και πλατφόρμες HISAR), τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την ελευθερία δράσης της ισραηλινής αεροπορίας.

Άνδρας των ΜΑΤ στην Ομόνοια πέταξε κρότου-λάμψης μέσα στο Μετρό και αποχαιρέτησε ειρωνικά τους πολίτες (βίντεο)

Στρατιωτικές δυνατότητες και αποτροπή

Η Τουρκία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμητικά στρατούς στο ΝΑΤΟ, με προηγμένη τεχνολογία drones και ισχυρές περιφερειακές συμμαχίες (π.χ. με το Πακιστάν). Ως απάντηση στην περιφερειακή αστάθεια, η Άγκυρα έχει ανακοινώσει σχέδια για σημαντική αύξηση των αποθεμάτων πυραύλων μέσου και μεγάλου βελληνεκούς.

Η ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και η φιλοξενία κρίσιμων δυτικών βάσεων (όπως το Ιντσιρλίκ και το Κιουρετσίκ) περιπλέκουν μια ενδεχόμενη ανοιχτή στρατιωτική κλιμάκωση, καθώς εξαναγκάζουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους σε λεπτές διπλωματικές ισορροπίες.

 Το Ισραήλ έχει αναπτύξει στενότερους στρατηγικούς και αμυντικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο (το πλαίσιο της «τριμερούς» συνεργασίας), ενώ η Τουρκία έχει διευρύνει την επιρροή της υποστηρίζοντας τη διοίκηση στη Συρία μετά την εποχή του Άσαντ, διατηρώντας σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες,συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), και συντονιζόμενη με άλλους περιφερειακούς δρώντες.

Έχουν αλλάξει πλέον τα πράγματα και στην θέση της διπλωματίας και της οικονομικής συνεργασίας παίρνουν μέρος πλεόν πολεμικά σχέδια και κινήσεις πολεμικού χαρακτήρα, διότι πολύ απλά τα συμφέροντα είναι τεράστια, και θα εξασφαλίσουν το μέλλον για τα επόμενα 70 χρόνια. 

Tags
Back to top button