Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι δανειστές σφίγγουν τη μέγγενη και στέλνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση: «Νέα μέτρα εδώ και τώρα ή, αξιολόγηση και λεφτά γιόκ»

Οι Ευρωπαίοι στέλνουν τελεσίγραφο στην Αθήνα πώς αν δεν μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο τότε δεν πρόκειται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλάει σχεδόν ανοιχτά για επανάληψη του σκηνικού του 2015 που κατέληξε το μνημόνιο Τσίπρα και ξεκαθαρίζει πώς «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να γίνει.

Είναι προφανές πώς οι Γερμανοί, οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις κλειδιά στις Βρυξέλλες και όχι μόνο, έχουν βάλει την κυβέρνηση στην μέγγενη και την σφίγγουν όσο περισσότερο μπορούν και όταν χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη των μέτρων (σ.σ. μεταρρυθμίσεις τις ονομάζουν οι ίδιοι) για να κλείσει η δεύτερη και κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνηση.

Η κατάσταση για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ή θα πρέπει να υπογράψει νέα μέτρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι δεν θα νομοθετήσει ή να προσφύγει σε εκλογές τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε «ιστορικά χαμηλά» από την ανάληψη της εξουσίας. Ασφαλώς, ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τον Σόιμπλε, τον Ντάισελμπλουμ και αρκετούς ακόμη δεν θα μπορούσε να το πει πιο ξεκάθαρα. Αφού βέβαια χρυσώνει το χάπι στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και τονίζει πώς έχει γίνει πρόοδος σε σημαντικούς τομείς, ρίχνει τη μία βολή πίσω από την άλλη αναφέροντας πώς τους επόμενους 18 μήνες «πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου, κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εάν γίνει αυτό, τότε είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει και πάλι χρήματα από τις αγορές, να αναχρηματοδοτηθεί και δεν θα χρειάζεται πλέον τη δανειακή βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων», ανέφερε σε συνέντευξη του στην DW ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημειώνει δε, παραπέμποντας στο 2015, ότι «και στο παρελθόν υπήρξαν κάθε τόσο καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις, διότι δεν είχε επιτευχθεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, όπως είχε αρχικώς συμφωνηθεί, αλλά τα καταφέραμε και έτσι εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά».

Και έρχεται στο δια ταύτα ο κ. Ρέγκλινγκ ερωτηθείς για το αφορολόγητο και τις συντάξεις. «Είναι δύσκολα θέματα και δεν θέλω να μιλήσω για πράγματα που συζητούνται στην παρούσα φάση. Για το συνταξιοδοτικό γνωρίζουμε ότι υπήρξε ήδη μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο παρελθόν, ωστόσο και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού εξακολουθεί να απαιτείται για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό θα περιοριστεί όταν αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί στο παρελθόν. Θα πρέπει να δούμε εάν θα απαιτηθούν κάποιες διορθώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων έχει γίνει, ίσως να χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη», αναφέρει όσον αφορά στις συντάξεις.

Λέει ξεκάθαρα πώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει νέες μειώσεις στις συντάξεις και επιχειρείται αυτή τη στιγμή να «καμουφλαριστεί» αυτό μέσω του «κόφτη» ο οποίος προβλέπεται ήδη αλλά οι δανειστές θέλουν να τον κάνουν πολύ πιο συγκεκριμένο έτσι ώστε να πέφτει «μαχαίρι» στις συντάξεις προκειμένου να πιαστούν κάποιοι στόχοι, όπως το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα όχι για τα επόμενα δύο που θέλει το ΔΝΤ.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο ο επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι «είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν χρειάζεται να καταβάλλει φόρο εισοδήματος επειδή είναι πολύ υψηλό το αφορολόγητο. Και εδώ θα πρέπει πιθανότατα να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Αλλά πρόκειται για ζητήματα που είναι στην παρούσα φάση υπό συζήτηση».

Αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι να μειωθεί το αφορολόγητο τουλάχιστον στις 6.000 ευρώ για τους Έλληνες, οι οποίοι θα φορτωθούν με ακόμη περισσότερα φορολογικά βάρη. Και ρίχνει τέλος τη «ρουκέτα» ο κ. Ρέγκλινγκ λέγοντας πώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, καθώς μετά το PSI του 2012 αλλά και λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών δανειακών όρων, «ο ελληνικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται σήμερα ελάχιστα με τις τρέχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους».

Δεδομένου των εκλογών που θα γίνουν στην Ευρώπη η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα πιεστούν πολύ περισσότερο να υπογράψουν νέα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πώς όσο καθυστερεί τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός.

Tags
Back to top button