Oι βρετανικές μυστικές Υπηρεσίες ΜΙ5, ΜΙ6 και GCHQ ενημέρωσαν την βρετανική κυβέρνηση ότι επίκειται ελληνοτουρκική διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο καλύπτοντας γεωγραφικά και την Κύπρο στην οποία ως γνωστόν εδρεύουν δύο βρετανικές βάσεις. Περίεργο δημοσίευμα και αναφορά των Βρετανών που ουσιαστικά προαναγγέλλουν πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή μας, διοχετεύοντας έντεχνα τις πληροφορίες τους σε ελεγχόμενο ΜΜΕ της χώρας τους.
Αυτό που βγαίνει ουσιαστικά από τέτοια δημοσιεύματα είναι ότι επίκειται σίγουρα το επόμενο διάστημα ελληνοτουρκικό επεισόδιο σε ολόκληρη την έκταση των συνόρων των δύο χωρών.
Όσο για το πρώιμο ενδιαφέρον των Βρετανών αυτό αφορά αποκλειστικά την Κύπρο και μόνο αυτήν λόγω των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων κομμάτι των οποίων «ξερογλείφονται» να πάρουν και οι Βρετανοί λόγω των βάσεων στο νησί.
Άλλωστε είναι γνωστή η στάση τους στην εισβολή της Κύπρου το 1974 με έμμεση υποστήριξη του «Αττίλα».
Πρόσφατα, δημοσίευμα του έκανε λόγο για Ρήτρα του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» (most favored nation – nation la plus favorisée), μετά από μια ενδεχόμενη λύση(;) του Κυπριακού, για λογαριασμό της Τουρκίας, από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα και την Βρετανία, σε συντονισμό και συνεργασία με τις Βρυξέλλες…
Όπως αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποκάλυψε:
«Οι πηγές μου μου αναφέρουν πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις παράνομες επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των πρακτόρων τους [σ.σ στην Ελλάδα]. Ετοιμάζεται [σ.σ. από την Τουρκία] κάτι;», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Τούρκος δημοσιογράφος, λίγες μόλις ημέρες μετά τη φωτιά στο τζαμί Μπεγιαζίτ.
Οι φόβοι νέων «πιέσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα αναθερμάνθηκαν όταν ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε εκ νέου την προοπτική διενέργειας ενός δημοψηφίσματος για τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, την ίδια στιγμή που ο Π. Καμμένος δήλωνε ότι η χώρα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πρόκληση ( με την ευκαιρία της εορτής της 25ης Μαρτίου), αναφέρουν οι Βρετανοί.
Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών έχουν επιδεινωθεί πριν από την διεξαγωγή της έντονα φορτισμένης ψηφοφορίας στις 16 Απριλίου για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η ψηφοφορία που αφορά προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή θα αλλάξει τις ισορροπίες εξουσίας σε μια εποχή που οι ίδιοι φοβούνται ότι ο Τούρκος ηγέτης παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια αυταρχισμού.
«Έχουμε ένα δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. Μετά από αυτό θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να λάβουμε και εμείς μια απόφαση ανάλογη του Brexit» είπε Τούρκος σύμβουλος σε φόρουμ Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο παρακολούθησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.
Oι Βρετανοί όμως «βλέπουν» μεγάλη ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ενώ τα σχόλια του Ερντογάν για την «ναζιστική Ευρώπη που καίει Τζαμιά» ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού άμυνας περί ετοιμοπόλεμων ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έτοιμων να ανταποκριθούν σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος κατά τη στρατιωτική παρέλαση που σηματοδότησε την 196η επέτειο του αγώνα της Ελλάδος για την απελευθέρωση της ενάντια στην Οθωμανική τουρκική κυριαρχία.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ εντούτοις πολέμησαν στην Κύπρο το 1974 ενώ σχεδόν ήρθαν στα πρόθυρα πολέμου για τις Βραχονησίδες Ίμια στο Αιγαίο το 1996.
Η εχθρότητα έχει αρχίσει να αυξάνεται και στις δύο χώρες , ειδικά όταν ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης εξέφρασε πρόσφατα φόβους για τουρκικές προκλήσεις και δημιουργία «θερμού επεισοδίου» κατά την περίοδο έως και το δημοψήφισμα.
«Φοβάμαι την περίοδο από σήμερα μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, καθώς υπάρχει προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κλίματος φανατισμού στην τουρκική κοινωνία», είπε ο ίδιος στο CNN .
Επίσης υπάρχει και η αντιπαράθεση σε σχέση με την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών του στρατού οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο.
Το αδιέξοδο επιτείνεται μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου το οποίο απέρριψε αίτημα για την έκδοσή τους, με την εχθρότητα να βαράει «κόκκινο» και σε καθημερινή σχεδόν βάση να διεξάγονται αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών ενώ έχουμε εισβολές σε ελληνικά ύδατα από τουρκικά ερευνητικά σκάφη.
Η επισφαλής συμφωνία μετανάστευσης που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για να εμποδιστεί η ροή προσφύγων στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα προσθέσει μόνο πίεση στην Ελλάδα, καταλήγουν οι Βρετανοί .
«Η ανησυχία για την ελληνική πλευρά δεν αφορά τόσο πολύ ένα εσκεμμένο περιστατικό αλλά ένα ατύχημα που στη συνέχεια θα ξεφύγει εκτός ελέγχου,» δήλωσε ο Δρ Θάνος Ντόκος, διευθυντής του thinktank ΕΛΙΑΜΕΠ, στην εφημερίδα Guardian. «Το όλο εθνικιστικό κλίμα στην Τουρκία θα κάνει μια τέτοια κατάσταση πολύ δύσκολο να εκτονωθεί .», τόνισε ο ίδιος.
Λαμβάνοντας υπόψη την εθνικιστική ρητορική ελέω δημοψηφίσματος, ο Ερντογάν έθεσε υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάννης με την οποία οριοθετήθηκαν τα σύνορα των δύο χωρών, μετά την καταστροφική ήττα από τις τουρκικές δυνάμεις του ελληνικού στρατού το 1922.
Ο Τούρκος εθνικιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προχώρησε ακόμη περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι πολλά ελληνικά νησιά είναι υπό κατοχή και αντέδρασε οργισμένα όταν ο υπουργός άμυνας κ. Καμμένος επισκέφθηκε το απομακρυσμένο νησί των Οινουσσών.
Με τη ρητορική σε τέτοια ύψη, οι Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τυχόν περαιτέρω αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την Ευρώπη θα σημάνει καταστροφή.
«Η Ελλάδα έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντόκος. «Αλλά όταν δεν έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα εθνικής ασφάλειας, η Ουάσινγκτον που συνήθως είναι ο «πυροσβέστης» σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει περιορισμένη επιρροή όπως και το ΝΑΤΟ καθώς και η ΕΕ ακόμη λιγότερο, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πραγματικά ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση, αν αυτή επρόκειτο να συμβεί.».
https://youtu.be/11mWoDGu4tE?t=1