Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οι 5 «θαυματουργές» τροφές που «θωρακίζουν» την καρδιά

Με τον ερχομό του χειμώνα να ρίχνει σιγά-σιγά τις θερμοκρασίες, έρχονται στο προσκήνιο και οι εποχικές ασθένειες της γρίπης, του κρυώματος και πλέον του κορονοϊού. Οι ιώσεις όμως δεν είναι οι μόνες απειλές για την υγεία που φέρνει η πτώση του υδραργύρου, καθώς η καρδιά και το κυκλοφορικό μας επηρεάζονται αρνητικά από το κρύο.

Ευτυχώς, ο γνωστός Δρ. Αμίρ Καν, του Good Morning Britain, μοιράστηκε στην Express τις 5 καλύτερες τροφές που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμούν τη χοληστερίνη, για μία πιο υγιή καρδιά.

Πώς απειλεί ο χειμώνας την καρδιά

Σύμφωνα με το μέσο, δύο είναι τα κύρια αίτια του αυξημένου κινδύνου καρδιακού επεισοδίου τον χειμώνα. Πρώτον, όσο κατεβαίνει το θερμόμετρο, η ομοιόσταση του οργανισμού κάνει το αίμα μας να πήζει και τα αγγεία μας να συστέλλονται, προκειμένου να διατηρήσουν τη φυσιολογική μας θερμοκρασία.

Ως αποτέλεσμα όμως, η καρδιά μας πρέπει να δουλεύει πολύ πιο έντονα για να μην πέσουν οι ρυθμοί της οξυγόνωσης του σώματος. Σε άτομα με ιστορικό καρδιοπάθειας, αυτή η ένταση αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής.

Τα σημάδια που προειδοποιούν τον ξαφνικό θάνατο από καρδιά

Ο δεύτερος παράγοντας είναι, περιέργως, οι διακοπές των Χριστουγέννων. Όχι γιατί η ξεκούραση, η χαρά και η ζέστη του τζακιού μας βλάπτει, αλλά επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες ανθυγιεινών τροφών εκείνη την περίοδο, λόγω της αφθονίας σε γλυκά και λιπαρά φαγητά.

Φυσικά, μία τέτοια διατροφή κάνει τη χοληστερίνη μας να εκτοξευτεί, και σε ομάδες κινδύνου αυξάνει ανάλογα τον «φόρτο» για την καρδιά.

 

Οι «θαυματουργές» τροφές για την καρδιά

«Η δίαιτα παίζει κεντρικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς», τονίζει ο Δρ. Καν, και παραθέτει τις 5 τροφές που πρέπει να βάλλουμε στη δίαιτά μας:

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

 

Όχι οποιαδήποτε πράσινα λαχανικά, αλλά όσα έχουν πιο σκούρο χρώμα, είναι η πρόταση του γιατρού. Σε αυτά περιλαμβάνονται το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι Ρομάνα, και οι λαχανίδες. Τα φυτά αυτά είναι γεμάτα νιτρικά άλατα, τα οποία προκαλούν τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. 

2. Μούρα

Τα διάφορα είδη μούρων που είναι διαθέσιμα τους πιο κρύους μήνες, όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα cranberries, είναι τόσο νόστιμα όσο και υγιεινά, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά που «καθαρίζουν» τα αγγεία μας.

3. Λιπαρά ψάρια, καρύδια και λιναρόσποροι

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι τρεις τροφές; Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυσικά, τα οποία προστατεύουν τους μύες και το κυκλοφορικό μας από την οξείδωση και τη φθορά. Στα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνονται κυρίως τα ποταμίσια, όπως ο σολομός, η πέρκα, ο κέφαλος και η πέστροφα.

4. Ελαιόλαδο

Και εδώ θα προσθέσουμε, έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο. Παρά την τσιμπημένη πια τιμή του, το ποιοτικό ελαιόλαδο αποτελεί το πιο υγιεινό επιτραπέζιο λάδι, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά.

5. Νερό

Αναμενόμενο, αλλά ίσως το πιο σημαντικό. Το νερό δεν είναι σημαντικό μόνο για τη ρύθμιση της σύστασης του αίματος, αλλά ουσιαστικά για κάθε λειτουργία του σώματος. Η υγεία των νεφρών, του συκωτιού, του δέρματος και του εγκεφάλου κρίνονται από το πόσο καλά ενυδατωμένοι είμαστε, σύμφωνα με το γιατρό.

Tags
Back to top button