Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οι 4 λόγοι που τα φυτικά έλαια δεν ωφελούν την υγεία

Είναι γνωστό πως τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

Προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως είναι η κανόλα, η καρύδα, το καλαμπόκι, η ελιά και η σόγια και στην πλειονότητά τους θεωρούνται περισσότερο υγιεινά, συγκριτικά με τα έλαια ζωικής προέλευσης.

Το φοινικέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο δημοφιλή φυτικά έλαια, αν και οι απόψεις για το πόσο υγιεινό και ωφέλιμο είναι το φοινικέλαιο διίστανται, εξαιτίας του ότι υφίσταται υδρογόνωση, μια διαδικασία που έχει σαν στόχο να το διατηρήσει φρέσκο και ανθεκτικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δημιουργεί τρανς λιπαρά.

Αυτά ανεβάζουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης, επιβαρύνουν τον οργανισμό και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φοινικέλαιο περιέχει κορεσμένο λίπος σε ποσοστό περίπου 48%.

Δείτε αναλυτικά:

Φλεγμονή: Ορισμένα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό και ευνοούν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών.

Απώλεια μνήμης: Το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο (γνωστό και ως BVO) είναι ένα συστατικό που έχει χρησιμοποιηθεί ως σταθεροποιητής σε ποτά με γεύση φρούτων. Το BVO περιέχει βρωμιούχο, στοιχείο που έχει βρεθεί σε επιβραδυντικά φλόγας. Σύμφωνα με τη Mayo, η υπερβολική κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν BVO, οδηγεί σε απώλεια μνήμης, προκαλεί προβλήματα στο δέρμα και τα νεύρα.

Καρδιακές παθήσεις και καρκίνος: Τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές φυτικών ελαίων που μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην μαγειρική, όπως είναι το παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το έλαιο από αβοκάντο. Αυτά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ περιορίζουν και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Tags
Back to top button