Απόσταση από τα διεθνή πρίσματα που δείχνουν την Κίνα ως μάλλον υπεύθυνη για την πανδημία του κορωνοϊού, με δημιουργία του ιού σε κάποιο εργαστήριο, πήρε ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο «Eco News».
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας σημείωσε ότι ο ιός αλλά και άλλοι μάλλον προέρχονται από τους πάγους της… Ανταρκτικής.
«Υπάρχει αυτή η υπόθεση. Οι πάγοι στην Αρκτική έχουν μείνει οι μισοί από ότι ήταν πριν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην περιοχή της νότιας Σιβηρίας αποκαλύφθηκαν εδάφη μετά το λιώσιμο των πάγων. Είναι πιθανό, παλαιοί ιοί που είχαν καταψυχθεί και ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στους αιώνιους παγετώνες, να απελευθερωθούν. Είτε με τον αέρα, είτε με τα πουλιά ή με άλλο τρόπο μπορεί να μεταφερθούν σε γειτονικές περιοχές. Γειτονική περιοχή της νότιας Σιβηρίας είναι η Ουχάν και άλλες περιοχές της Κίνας» σημείωσε.
«Δεν είναι τυχαίο» συνέχισε, «ότι οκτώ στις δέκα μεγάλες πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, οι οκτώ προέρχονται από την περιοχή της Κίνας».
Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, το σενάριο να απελευθερωθούν παλαιοί ιοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ως εκ τούτου επισήμανε την ανάγκη «να γίνουν μετρήσεις να δούμε αν απελευθερώνονται από εκεί νέοι ιοί. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο το θέμα εάν είναι πραγματικότητα».
Σε ότι αφορά στη νότια Σιβηρία, υπογράμμισε, ότι επικρατεί έντονη απόψυξη εκεί τα τελευταία χρόνια.
«Το περασμένο καλοκαίρι επικράτησαν στο Ιρτσκούκ θερμοκρασίες 38 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα είχαμε 35 βαθμούς. Είναι απορίας άξιο πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει αστάθειες και μεταβολές στο κλίμα που δεν περιμέναμε».