Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ έρχεται αύριο στην Θράκη για να «ρεφάρει» η Άγκυρα (εκ τους ασφαλούς) την ήττα από το Ν.Δένδια

Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά • 04/05/2021 - 12:45
Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ έρχεται αύριο στην Θράκη για να «ρεφάρει» η Άγκυρα (εκ τους ασφαλούς) την ήττα από το Ν.Δένδια

Θα αναφέρει συνεχώς την λέξη «Τούρκος»

Aύριο και μεθαύριο επισκέπτεται τη Θράκη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν κατόπιν εντολής του Ρ.Τ.Ερντογάν με σκοπό να «ρεφάρει» η Άγκυρα την επικοινωνιακή ήττα που υπέστη από τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Θα φτάσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη αύριο το μεσημέρι, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκερτζίν.

Μαζί θα αναχωρήσουν για τη Θράκη, με πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση στην Κομοτηνή, όπου θα δει τον ψευτομουφτή, παράγοντες της μειονότητας και θα επισκεφθεί το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα της Ροδόπης και την Πέμπτη 6 Μαΐου θα αναχωρήσει για τη Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Διδυμότειχο όπου θα επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο αναστηλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017 και θα αναχωρήσει οδικώς για την Τουρκία.

Η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών θεωρείται ιδιωτική καθώς μέχρι πριν από λίγα 24ωρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε επίσημη ενημέρωση από την Αγκυρα για την άφιξή του, ούτε φυσικά είχε προσκληθεί στο πλαίσιο των διακρατικών -έστω και διαταραγμένων- σχέσεων.

η βιαστική και ξαφνική -έστω ιδιωτική- επίσκεψη του κ. Κιράν δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Εκτιμάται ότι ο Ερντογάν τού ζήτησε να μεταβεί στη Θράκη προκειμένου να απαντήσει «εντός έδρας» στον Νίκο Δένδια για όσα (τόλμησε) να πει «έξω από τα δόντια» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα.

Για «Ενωση Ξάνθης»

Αλλωστε, τα ραντεβού του κ. Κιράν στη Θράκη μόνο τυχαία δεν είναι. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του αναμένεται να κάνει πολλαπλές αναφορές σε «τουρκική» μειονότητα, επιχειρώντας να αποδομήσει τα όσα ξεκάθαρα είπε ο Νίκος Δένδιας για ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης.

Επίσης, θα επαναλάβει την πρόθεση της Τουρκίας να βοηθήσει(!) την Ελλάδα στη συντήρηση και αναστήλωση οθωμανικών μνημείων, γι’ αυτό άλλωστε επέλεξε να επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ και τέλος θα απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση και τη διεξαγωγή εκλογών σχολικών εφορειών.

Ο στόχος της επίσκεψης στη Θράκη

Ομως, η επικείμενη επίσκεψη, η οποία να σημειωθεί γίνεται πριν από το μουσουλμανικό Μπαϊράμι (13 Μαΐου), έχει και έναν ακόμη στόχο, ο οποίος δεν είναι ορατός σε πολλούς.

Ο κ. Κιράν έρχεται στη Θράκη για να… εμψυχώσει τους φορείς που χρησιμοποιούνται ως «πιόνια» από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, προωθώντας την τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή. Με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Τουρκία, φέρεται να έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης τουρκόφωνων φορέων, συλλόγων και ΜΜΕ, γεγονός που άρχισε να δημιουργεί γκρίνια.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί μία αποτελεσματική ενεργητική πολιτική στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Αγκυρα και το προξενείο της να σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις και όχι να τις ορίζουν, όπως είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία του πρώτου ευκτήριου οίκου Αλεβιτών στην Ελλάδα, ο οποίος πήρε άδεια λειτουργίας προ ημερών. Η ενόχληση του προξενείου ήταν μεγάλη καθώς βλέπει ότι η Ελλάδα στηρίζει όλες τις ομάδες των μουσουλμάνων της Θράκης, δηλαδή Πομάκους, Ρομά και Αλεβίτες, αρπάζοντάς τους από τη σφικτή αγκαλιά της Αγκυρας που επιχειρεί να παρουσιάζει όλη τη μειονότητα ενωμένη κάτω από τη σκέπη του σουνιτικού Ισλάμ.

Οπως είναι φυσικό, η Αθήνα θα παρακολουθήσει στενά την επίσκεψη του κ. Κιράν, η οποία γίνεται σε περίοδο περιορισμών λόγω κορονοϊού. Εκτιμάται ότι πραγματοποιείται για το… «θεαθήναι» καθώς οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας απαγορεύουν φαινόμενα μαζικής προσέλευσης στις συναντήσεις του υφυπουργού. Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι χθες τα τουρκόφωνα ΜΜΕ της Θράκης δεν μετέδιδαν την είδηση της επίσκεψης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, αν και είχαν ενημερωθεί γι’ αυτήν.

Η ανάρτηση στο twitter

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαρτίου 2020 και ενώ σημειώνονταν μάχες στο συνοριακό πέρασμα των Καστανιών Εβρου, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έκανε ανάρτηση στο twitter παρομοιάζοντας την κατάσταση με το… Αουσβιτς!

«Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους», είχε ξεδιάντροπα γράψει, «ταγκάροντας» μάλιστα τους επίσημους λογαριασμούς τόσο του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, όσο και της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου!

Tags
Back to top button