Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει «σβάρνα» του εκπαιδευτικό σύστημα και το διαλύει για να ικανοποιήσει τις ιδεοληψίες που έχει ως κόμμα. Στην αρχή ήταν τα θρησκευτικά που έφταιγαν στο κυβερνών κόμμα και ο Νίκος Φίλης προωθούσε τις αλλαγές που υποδείκνυε η Κουμουνδούρου. Δεν πρόλαβε όμως γιατί η κόντρα με την Εκκλησία τον έστειλε σπίτι του.
Τώρα, ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά κάποιο τρόπο συνεχίζει το «όραμα» Φίλη, που δεν είναι άλλο από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ωστόσο αφήσει στην άκρη τα θρησκευτικά γιατί η κυβέρνηση κατάλαβε πώς δεν την παίρνει να συγκρουστεί με την Εκκλησία.
Έχει βαλθεί λοιπόν να κάνει αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας, θέλει να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια καταργώντας τις πανελλαδικές εξετάσεις το οποίο ο κ. Γαβρόγλου έχει χαρακτηρίσει αξιόπιστο σύστημα αλλά όχι και τόσο αποτελεσματικό, επιδεικνύει και αυτός εμμονή με την «αριστεία» την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει «ρετσινιά».
Σήμερα, μάλλον στο ίδιο πλαίσιο, της «ρετσινιάς» ο υπουργός Παιδείας από τη Βουλή ανακοίνωσε πώς η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει και το αναχρονιστικό μέτρο του χαρακτηρισμού της «διαγωγής». Όλα ίσιωμα δηλαδή. Άριστοι και μη, σοβαροί και επιμελείς μαθητές με καλή διαγωγή και μαθητές που συμπεριφέρονται ως αναρχικοί εντός των σχολείων, όλοι στο ίδιο τσουβάλι τους θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πιστεύει με τον τρόπο αυτό πώς θα δημιουργήσει ένα καλύτερο σχολείο και πώς απ’ αυτό θα μπορούν οι μαθητές να προάγονται κατ’ ευθείαν στα Πανεπιστήμια. Πιθανόν το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων να μην είναι το καλύτερο προκειμένου οι μαθητές να πετυχαίνουν εκεί που θέλουν και να ακολουθούν τη σταδιοδρομία που ονειρεύονται, αλλά εδώ πλέον μιλάμε για διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Είναι δε εντυπωσιακό πώς ο κάθε υπουργός, εν προκειμένω ο κ. Γαβρόγλου ακολουθεί τις υποδείξεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της ακαδημαϊκής κοινότητας ή των ειδικών συμβούλων στο υπουργείο Παιδεία για να προχωρήσεις σε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές.
Και γιατί το λέμε αυτό; Γιατί πριν ανακοινώσει σήμερα την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος της «διαγωγής», μία ημέρα πριν, χθες δηλαδή, το ζήτησαν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας το μέτρο ότι προσβάλλει τον πολιτικό και τη νεολαία.
«Για το θέμα της διαγωγής κοσμίας και κοσμιοτάτης, ελπίζω όταν θα φέρουμε στη Βουλή τη διάταξη για την κατάργηση της διαγωγής, να την ψηφίσετε. Είναι ένα εντελώς αναχρονιστικό μέτρο, ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους αριστερούς αλλά, θέλω να σας πω, και ενάντια σε πάρα πολύ δημιουργικούς πολίτες αυτής της χώρας» είπε ο υπουργός Παιδείας και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη για την κατάργηση αυτής της «εντελώς αναχρονιστικής διάταξης».
Αναφορά στο ζήτημα της «διαγωγής» έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο υπουργός Παιδείας, αφού επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «τα παιδιά να μπορούν να μπαίνουν στις Σχολές με το απολυτήριο και τη βαθμολογία», είπε ότι η μείωση κατά 1.000 των εισακτέων έγινε σε απόλυτη τήρηση της νομοθεσίας και σε μερική συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Σχολών και των πρυτανικών Αρχών.
«Υπάρχουν ασφαλώς θέματα υποδομής, αλλά κυρίως σήμερα υπάρχουν θέματα ποιότητας στην εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια είναι πολλές φορές υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές. Εμείς προσπαθήσαμε να κινηθούμε σε μια ορθολογικοποίηση. Θέλουμε καλούς νομικούς, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει με λίγους φοιτητές» είπε ο Κώστας Γαβρόγλου.
Στο σημείο αυτό επιτέθηκε και στην κ. Χριστοφιλοπούλου που μάλλον ξέχασε τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ και είπε, «όταν ήσασταν εσείς κυβέρνηση, ανακοινώσατε μείωση 10.000 εισακτέων, δύο μόλις μέρες πριν από τις εξετάσεις, και από 84.000 τους πήγατε στους 74.000. Και τότε προβλέψατε να μην μπει κανένας στις τουριστικές σχολές» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας.