Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Όλυμπος δεσπόζει στο άκρως ελληνικό doodle της Google

Ένα doodle με άρωμα Ελλάδας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Όλυμπος, βλέπουν σήμερα στο Google οι χρήστες της μηχανής αναζήτησης από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Κίνα, την Αργεντινή και άλλες χώρες του πλανήτη.


Αφορμή για το doodle αυτό αποτελεί η συμπλήρωση 105 ετών από την πρώτη αναρρίχηση στον Όλυμπο, στις 2 Αυγούστου του 1913, από δύο Ελβετούς, τον φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον φίλο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, με τη βοήθεια ενός κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, αρκετοί είχαν επιχειρήσει να κατακτήσουν την κορυφή του Ολύμπου, όμως δεν τα είχαν καταφέρει, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γερμανού μηχανικού Έντβαρτ Ρίχτερ, που στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στον Όλυμπο το 1911 αιχμαλωτίστηκε από ληστές.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο Χρήστος Κάκαλος γνώριζε τόσο καλά το βουνό, που βάδιζε ξυπόλητος, καθοδηγώντας τους Ελβετούς στα δύσκολα περάσματα στην πλαγιά του Ολύμπου. Αν και οι Ελβετοί είχαν εμπειρία στην αναρρίχηση, το έργο του Μπουασονά δυσκόλευε ο βαρύς φωτογραφικός εξοπλισμός που κουβαλούσε μαζί του.

Στη διάρκεια της αναρρίχησης η κορυφή του Ολύμπου είχε «κρυφτεί» στα σύννεφα, και οι Ελβετοί νόμιζαν ότι είχαν φτάσει στην κορυφή, γιορτάζοντας το επίτευγμά τους. Όταν όμως διαλύθηκε η ομίχλη, είδαν μπροστά τους τον Μύτικα, την πραγματική κορυφή του Ολύμπου.


Όταν κατάλαβαν το λάθος τους, ο Μπουασονά και ο Μποντ-Μποβί σταμάτησαν για λίγο για να σκεφτούν τι θα έκαναν. Ο Κάκαλος τους ρώτησε αν θα συνέχιζαν, και αυτοί απάντησαν καταφατικά. Η αναρρίχηση συνεχίστηκε στο επικίνδυνο μονοπάτι προς τον Μύτικα, και στις 2 Αυγούστου του 1913 οι τρεις τους κατάφεραν αυτό που κανείς δεν είχε πετύχει μέχρι τότε: να κατακτήσουν την κορυφή του βουνού των θεών, στα 2.918 μέτρα.

Ο Μπουασονά αργότερα έγραψε ότι τον ενέπνευσε η ιστορία του Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς στον Όλυμπο για να τη δώσει στους ανθρώπους…

Tags
Back to top button