Ο Ντόναλντ Τραμπ τραβάει εκτός ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ ή προσπαθεί να ελέγξει τις εξελίξεις σε μία χώρα στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, όπως είναι η Ελλάδα (αφού η Τουρκία οδηγείται σε διάλυση), αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι ένα ερώτημα που ζητά απάντηση από την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό.
Το ΔΝΤ, λίγες ημέρες πριν την Εαρινή Σύνοδο επαναφέρει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θέτοντας για ακόμη μία φορά θέμα μη βιωσιμότητας του, κάτι που δεν δέχονται οι Ευρωπαίοι προβάλλοντας δικά τους στοιχεία. «Η αναδιάρθρωση είναι σε κάποιο βαθμό απαραίτητη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπσφελντ παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.
Αυτό κανείς δεν ξέρει αν προμηνύει νέα κόντρα μεταξύ του Ταμείου και της Ε.Ε. για το ελληνικό πρόγραμμα ή προβλήματα στην επικείμενη συμφωνία κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν το Ταμείο πιέζεται πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα και να αφήσει τους Ευρωπαίους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν (συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times) ότι ναι μεν βλέπει στο άμεσο μέλλον μία λύση στο ελληνικό ζήτημα, αλλά «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα», προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, επειδή είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Όπως σημείωσε η εφημερίδα, αν και ο Μνούτσιν τόνισε ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, τα λόγια του δεν δείχνουν ότι προτίθεται να βάλει εμπόδια σε μία ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πρόσθεσε δε πώς εάν κάποιοι φοβόντουσαν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία μπορεί να σηματοδοτούσε την απόσυρση των ΗΠΑ από τον κόσμο, ο Μνούτσιν έδωσε σημάδια για την προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί σε προσπάθειες για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων αλλού (σε χώρες πέραν των αναπτυγμένων).
Οι απόψεις που εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μπορούν να ερμηνευτούν και ως και μία προειδοποίηση στη Γερμανία που θέλει να χρησιμοποιεί το ΔΝΤ για να πετύχει τους δικούς της στόχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε επανειλημμένα γράψει πώς το Βερολίνο προσπαθεί να αναδειχθεί σε ρόλο ηγεμόνα στην Ε.Ε. Πατώντας επί… πτωμάτων. Και μιλάμε για τις χώρες που έχουν διαλυθεί από την πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων για να κερδίζει η οικονομία της Γερμανίας και ορισμένων ακόμη χωρών του Βορρά.
Οι ΗΠΑ λοιπόν του Ντόναλντ Τραμπ ίσως θέλουν τώρα να «κοντίνουν» την Γερμανία ή να της στείλουν ένα μήνυμα και μέσω της Ελλάδας και της πολιτικής του ΔΝΤ. Αναμφίβολα Τόμσεν και Σόιμπλε τα έχουν βρει σε βάρος της Ελλάδας, αλλά αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να αλλάξει γραμμή πλεύσης τότε όλα μπορούν να ανατραπούν. Μπορεί να συμμετέχουν αρκετές χώρες στο ΔΝΤ, αλλά οι ΗΠΑ έχουν τον πρώτο λόγο.
Το θέμα είναι αν ο Τραμπ θέλει να συγκρουστεί με την Γερμανία και σε ποιο βαθμό. Οι εξελίξεις δείχνουν πάντως πώς τίποτε ακόμη δεν έχει κλείσει όσον αφορά στη συμφωνία που περιμένει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές στο επόμενο Eurogroup.