Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Ο κόσμος ξαναμοιράζεται»: Πληροφορίες για επικείμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στα Βαλκάνια – Τι πρότειναν οι ΗΠΑ για να αποφευχθεί – Εμπλοκή Γερμανίας σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ΠΓΔΜ

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Blοοmberg» μεταδίδει πληροφορίες για επικείμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στα Βαλκάνια λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει πλέον να αποκλεισθεί τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποσύρονται σταδιακά. Προκειμένου να αποφευχθεί η ρωσική στρατιωτική παρέμβαση, οι ΗΠΑ πρότειναν στη Μόσχα την αναγνώριση της Κριμαίας ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση του Κοσόβου!

Πιο αναλυτικά, η Μόσχα απάντησε αρνητικά στην πρόταση των ΗΠΑ η οποία μοναδικό σκοπό είχε να διαταράξει την στρατηγική σχέση Ρωσίας-Σερβίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Αυτό το σενάριο δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί με τον Β.Πούτιν πρόεδρο της Ρωσίας. Ακόμη και αν οι ΗΠΑ επιμείνουν,  Ρωσία θα αρνηθεί και δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση γιατί ακριβώς δεν χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προκειμένου να θεωρηθεί η Κριμαία Ρωσική!Η Κριμαία ενώθηκε με τη Ρωσία  με δημοψήφισμα παρά την αντίθετη άποψη ΗΠΑ και ΕΕ. Γνωρίζαμε τι θα περιμένουμε και τι θα ακολουθήσει και είμαστε έτοιμοι γι αυτό» είπε ο Igor Pshenichnikov, ανώτατο στέλεχος του Ινστιτούτου Στρατηγικής Έρευνας.

«Αναγνωρίζοντας το Κόσοβο, προδίδουμε τον κύριο σύμμαχο μας στα Βαλκάνια ενώ θα ήταν ένα σήμα σε όλους αυτούς που θέλουν να διαμελίσουν κι άλλο τη Σερβία. Επιπλέον η αναγνώριση του Κοσόβου θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου γι αυτό και η Ρωσία δεν θα το κάνει ποτέ» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί «ξανάρχονται» με φόρα μετά την επικείμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή μετά τις δηλώσεις Τραμπ.    

Η Γερμανία επιτίθεται με οικονομικές κυρώσεις κατά του Σερβοβόσνιου προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ παρεμβαίνοντας στην Βοσνία για πρώτη φορά μετά το 1995 γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο επικαλείται πηγές από το ΥΠΕΞ  της Γερμανίας.

Η Μόσχα δηλώνει με όλη την κλίμακα της ανωτάτης ιεραρχίας της ότι ούτε η αμερικανική ούτε ακόμα πιο πολύ η γερμανική παρέμβαση θα γίνει δεκτή σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ορθόδοξους σλαβικούς πληθυσμούς .   

Το Βερολίνο όμως έχει καταστρώσει τα δικά του σχέδια .

Πίσω από όλα όμως είναι για μια ακόμη φορά οι Γερμανοί οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τα Βαλκάνια αρχής γενομένης την  Βοσνία και  την ΠΓΔΜ, τις οποίες  προσπαθούν  να ελέγξουν , πολιτικά, οικονομικά και τέλος και στρατιωτικά ενόψει της αμερικανικής  γεωστρατηγικής «απόσυρσης».

Οι Γερμανοί με επικεφαλής την Α.Μέρκελ βλέπουν ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη  πόσο μάλλον για τα Βαλκάνια και ετοιμάζουν ολομέτωπη «επίθεση» σε όλα τα επίπεδα για να κυριαρχήσουν στην περιοχή , χωρίς όμως να λάβουν υπόψιν τους την Ρωσία , η οποία ήδη κυριαρχεί στην περιοχή αυτή.  

Την Ελλάδα  την «βασανίζουν» ανελέητα εδώ και επτά χρόνια αλλά  την υπολογίζουν ακόμα λόγω ισχυρών ενόπλων δυνάμεων.

Σε όλο αυτό σκηνικό έρχεται τώρα το Κρεμλίνο μέσω της «μυστικής διπλωματίας» να διαμηνύσει στο Βερολίνο να «μαζευτεί» και σιγά- σιγά να αποχωρήσει διότι όλα τώρα «είναι διαφορετικά» .

Δημοσιογράφος από το περιοδικό  «Der Spiegel»,  ρώτησε αν η Γερμανία θα ενταχθεί στις κυρώσεις των ΗΠΑ προς τους Σερβοβόσνιους.

«Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμες  οι κυρώσεις εναντίον του Ντόντικ, όπως αναφέρθηκε από καλά πληροφορημένες πηγές στο Βερολίνο . Όμως, η γερμανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα με την χρήση και άλλων μέσων.

Έτσι, πολλές φορές τον τελευταίο καιρό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ παρεμβαίνει στην εσωτερική σύγκρουση μεταξύ Αλβανών και Σκοπιανών στην ΠΓΔΜ , η οποία είναι σε  πλήρη εξέλιξη» γράφει το «Der Spiegel».

Το Bloomberg από την άλλη πλευρά, γράφει ότι η πρόσφατη παγκόσμια κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας αντανακλάται και στα Βαλκάνια, τα οποία η Ρωσία υποστηρίζει θεωρώντας  ότι ιστορικά θεωρείται ζώνη επιρροής της.

« Η Ρωσία έχει  «ακουμπήσει» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο  όλες τις χώρες των Βαλκανίων ( συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος) και ο αντίκτυπος αυτής της επιρροής  αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η ρωσική επιρροή επιτυγχάνεται με την προπαγάνδα με την παρουσία εκατοντάδων Ρώσων μέσα από ένα δίκτυο φιλικών ΜΚΟ και  μέσων μαζικής ενημέρωσης¨, γράφει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα  πράγματα όμως έγιναν  ακόμα πιο περίπλοκα, και αναμένονται πολιτικές και στρατιωτικές επεμβάσεις από το Κρεμλίνο διότι σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπόρις Γιέλτσιν, ο Πούτιν  θεωρεί ότι η κατανομή των ζωνών επιρροής είναι το νέο μοτίβο παγκόσμιας διακυβέρνησης, εκτιμούν Αμερικανοί ειδικοί γεωπολιτικοί αναλυτές.

Αν και υπάρχουν προσδοκίες ότι ο Ν.Τραμπ θα αλλάξει  στάση έναντι της Βοσνίας και όλων των Βαλκανίων, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι παρόμοιες προσδοκίες υπήρχαν  όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σύζυγος του Μπιλ Κλίντον, η οποία επέβαλε  την αμερικανική παρουσία στην περιοχή χωρίς όμως απτά αποτελέσματα.

«Πάντως τα Βαλκάνια, και ιδίως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα έχουν πολύ μικρότερη σημασία για την νέα Αμερική, σε αντίθεση με την ρωσική ή  την τουρκική πολιτική, οι  οποίες θεωρούν τα Βαλκάνια   ως άκρως ενδιαφέροντα χώρο   έχοντας μάλιστα πολύ μεγάλες  αξιώσεις» , αναφέρει ο αναλυτής Σρέτσκο Λατάλ.

Η ουσία όμως  είναι ότι η μεγάλη «φωτιά» μας έρχεται από το Βορρά μιας και υπάρχουν πολλές  πληροφορίες από διαφορετικές μάλιστα πηγές, οι οποίες μας μιλούν για «ξύπνημα» του αλβανικού εθνικισμού με αμερικανική προτροπή με σκοπό την ανακοπή της ρωσικής «επέλασης».

Οι  Αμερικανοί εφαρμόζοντας κατά γράμμα  την βρετανική τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που χρησιμοποιήθηκε όταν αποχώρησαν από την Ινδία, την Κύπρο και άλλου, μετασχηματοποιούν την αλβανική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου σε κανονική τακτική στρατιωτική δύναμη, τροφοδοτούν με όπλα την Αλβανία ενώ ταυτόχρονα εξεγείρουν τον αλβανικό εθνικισμό για ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή ο ISIS «αλωνίζει» τα αλβανικά εδάφη. 

Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ αποχωρούν από τα Βαλκάνια λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων «αφήνοντας πίσω τους πολλές νάρκες» οι οποίες όταν σκάσουν θα επιφέρουν το Γ’ Βαλκανικό πόλεμο .

https://youtu.be/SXFzxGQvP2o?t=2

 

Tags
Back to top button