Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ο κορονοϊός «ζει» στα υφάσματα έως και 3 ημέρες -Πώς πρέπει να πλένονται τα ρούχα

Στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει και σε υφάσματα, καταλήγει μια νέα βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με το BBC, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ιοί όμοιοι στο στέλεχος που προκαλεί τη νόσο Covid μπορούν να «ζήσουν» -πέρα από τις σκληρές επιφάνειες- πάνω σε υφάσματα έως και για τρεις ημέρες. Η μελέτη έγινε από το πανεπιστήμιο De Montfort στο Λέστερ, με την ομάδα να τεστάρει διάφορους τύπους υφασμάτων, όπως τα βαμβακερά 100%, τα υφάσματα πολυεστέρα και τα πολυβαμβακερά (polycotton, μια συνένωση πολυεστέρα και βαμβακιού).

Σήμερα η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη - Πρώτα θα κριθεί η αίτηση ακυρότητας

Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το BBC, έδειξαν ότι τα υφάσματα πολυεστέρα είναι τα πιο υψηλού ρίσκου. Η μικροβιολόγος Κέιτι Λερντ, που ηγήθηκε της έρευνας, εξήγησε ότι τα υλικά που συχνά χρησιμοποιούνται και στις στολές των υγειονομικών αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης. Η μελέτη έδειξε ότι σταγονίδια του ιού «δένουν» στα υφάσματα και πως σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός έμεινε «ζωντανός» σε ύφασμα για 72 ώρες (τρεις ημέρες).

Κορωνοϊός και υφάσματα: Τι έδειξε η έρευνα


Το BBC τονίζει πως τα αποτελέσματα δείχνουν πως με τα πολυεστερικά υφάσματα ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταπηδά και σε άλλες επιφάνειες. Στα 100% βαμβακερά ο ιός επιβιώνει για 24 ώρες και στα πολυβαμβακερά (polycotton), μόλις για 6 ώρες.

«Οταν ξεκίνησε η πανδημία, υπήρχε πολύ περιορισμένη γνώση σε ό,τι αφορά το χρόνο επιβίωσης του κορωνοϊού στα υφάσματα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τρεις από τους πλέον δημοφιλείς τύπους υφασμάτων αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αν οι νοσηλευτές και υγειονομικοί παίρνουν στο σπίτι τους τις στολές τους, τότε μπορεί να αφήνουν ίχνη του ιού σε άλλες επιφάνειες» σημείωσε η Λερντ.
 

Πώς πρέπει να πλένονται τα ρούχα


Στην ίδια έρευνα, σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες εξέτασαν και τους πιο αποδοτικούς τρόπους πλυσίματος των βαμβακερών ρούχων, ώστε να απομακρύνεται ο ιός.

Τι διαπίστωσαν; «Μόνο όταν χρησιμοποιείται απορρυπαντικό πλυντηρίου και η θερμοκρασία είναι στους 67 βαθμούς Κελσίου ο ιός διαλύεται τελείως. Η έρευνα έδειξε όμως πως δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης άλλων, καθαρών ρούχων, που πλένονταν μαζί με αυτά που είχαν ίχνη του ιού πάνω τους» αναφέρει το BBC.

H Λερντ υποστηρίζει ότι οι οδηγίες για το πλύσιμο στολών και ρούχων που είχε εκδώσει το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας βασίζονται σε παλαιότερα στοιχεία. Η οδηγία αυτή ανέφερε όπως όταν δεν ήταν δυνατή η πλύση σε ειδικά πλυντήρια (σε νοσοκομεία κ.ό.κ.) τότε το προσωπικό θα μπορούσε να τα παίρνει στο σπίτι του για να τα πλύνει. «Αυτή η έρευνα ενισχύει την αρχική μου σύσταση ότι οι στολές υγειονομικών πρέπει να πλένονται επί τόπου, στα νοσοκομεία ή σε ειδικά “βιομηχανικά” πλυντήρια» σχολίασε η ερευνήτρια.

Η έρευνα έχει ήδη υποβληθεί σε επιστημονικό περιοδικό και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από επιστήμονες.
 

Tags
Back to top button