Δεν ξέρουμε σε ποια ακριβώς θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου σκοπεύει ο Τούρκος να ψάξει για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σε κάθε περίπτωση αυτό σημαίνει πόλεμο με την Ελλάδα.
Διότι μπορεί ο συνέταιρος του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι να μην αναφέρθηκε σε «Αιγαίο» αλλά σε «Μεσόγειο», αλλά ακόμα και στην ανατολική Μεσόγειο να θέλει να «χωθεί» έχει μπροστά του την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.
Ανακοινώνοντας ο 39χρονος γαμπρός τη «νέα ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας», είπε ότι με βάση τον οδικό χάρτη η ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας θα βασίζεται στους εσωτερικούς πόρους.
Όπως τόνισε ο Αλμπαϊράκ, με την αύξηση των επενδύσεων σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε πλωτές μονάδες φύλαξης και επαναεριοποίησης (FSRU) και με την επέκταση σε δυνατότητες αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Τουρκία θα μειώσει την εξάρτησή της σε ενεργειακούς πόρους.
Η νέα ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας θα δομηθεί πάνω στην δυνατή οικονομία και την εθνική ασφάλεια δήλωσε ο Αλμπαϊράκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πεδίο της βιομηχανίας εξόρυξης αποτελεί το πιο ανέπαφο και ανοιχτού τέλους πεδίο.
Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι το πλοίο σεισμικών ερευνών Oruc Reis ξεκίνησε τις εργασίες τους αυτόν τον μήνα μαζί με το ήδη ενεργό Barbaros Hayrettin.
Η Τουρκία ως μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες σε τρία σημεία, θα χρησιμοποιήσει ενεργά τις θάλασσες αυτές με ένα πλοίο στη Μεσόγειο και άλλο στην Μαύρη Θάλασσα.
Όπως πρόσθεσε, «για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας, με το νέο σκάφος ερευνών και εξόρυξης που θα αγοράσουμε αυτόν τον χρόνο, θα κάνουμε κάθε χρόνο εργασίες εξόρυξης στις θάλασσες, δύο στην Μαύρη Θάλασσα και δύο στη Μεσόγειο».
«Όλα είναι έτοιμα. Όσο πιο πολύ κοιτάζεις τόσο πιο πολλά θα βρίσκεις. Τώρα θα είμαστε πιο ενεργοί στις εξορύξεις στη θάλασσα και στην περιοχή μας», πρόσθεσε.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Αλμπαϊράκ πρόσθεσε ότι ο γεωπολιτικός χάρτης της Τουρκίας θα είναι έτοιμος το 2018.
Αυτές οι εξαγγελίες Αλμπαϊράκ μπορούν να ερμηνευτούν μόνο ως σαφέστατη προαναγγελία πολέμου.